Nick Trenton: Ne agyald túl!

 

20220521_081957.jpg

 

Elméleti tudnivalók és gyakorlati módszerek a stressz csökkentése, a negatív gondolatok elengedése, a jelenre való összpontosítás érdekében.

Egy ideje érdekelnek a pszichológia, életmód, önsegítő témájú könyvek. No azért nem olvasnám mindet válogatás nélkül, de némelyik egész ígéretes.

Az Édesvíz Kiadó kínálatában van pár kötet, ami felkeltette a figyelmem. Néhány már a polcomon várja a sorát. Ezekből azt kezdtem el leghamarabb, amelyik által felvázolt témában a leginkább érintettnek éreztem magam.

Melyik könyvről van szó? Nick Trenton: Ne agyald túl! című kötetéről. Azért ez, mert hajlamos vagyok túlgondolni dolgokat, ami igen stresszessé teszi a mindennapjaimat. Így amikor megláttam ezt a könyvet, azt éreztem, hogy egy kicsit rólam is, nekem is szól.

Reméltem, hogy a segítségemre lesz abban, hogy kevésbé feszüljek rá szinte mindig mindenre.

Tudom, hogy nem jó a túlagyalás, mégis nehéz nem beleesni újra és újra ebbe a folyamatba. A könyv nélkül is azon vagyok, hogy ezen változtassak, de nyitott vagyok mindenre, ami a segítségemre lehet a nem túlagyalás felé vezető úton.

Csodás dolog a gondolkodás, az ember lényegi része, de ahogy minden másra, úgy erre is igaz, hogy nem szabad túlzásba vinni.

Pontosan mit értünk túlagyaláson? Amikor az ember olyan sokat és hosszan elemez bizonyos dolgokat, illetve kérődzik rajtuk és aggódik miattuk, aminek már a mentális egészsége látja kárát, mert egyszerűen képtelen abbahagyni.

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, beigazolódott számomra az a megérzés, hogy ez a könyv nekem is, rólam is szól.

Hiába sejtettem, hogy ez lesz, mégis megdöbbentő volt magamra ismerni a szorongó, túlagyaló ember jellemzésekor.

De megmondom őszintén, hogy ezt én nem bánom, mert ez felráz egy kicsit, a szemem elé tolja, hogy nem jó felé tartok.

Ha már utakról beszélek, meg hogy merre tartok, akkor említést kell tegyek arról is, hogy maga a könyv nem egy termetes darab, hanem egy kisebb, vékony kötet, így könnyű magunkkal vinni, bármerre is járunk. Ráadásul a keményborítós változat miatt kevésbé sérülékeny még akkor is, ha nem állnak rendelkezésünkre klassz kis könyvtokok, vagy könyvkabátok.

A könyv elméletben is beszél a túlagyalásról, és gyakorlati útmutatókat is találhat benne az olvasó, amelyek segítséget nyújthatnak abban, hogy hogyan kerekedjünk felül a túlagyalás ördögi spirálján, hogyan csökkentsük a stresszt, hogyan engedjük el a kínzó negatív gondolatokat, hogy a jelenre, a mostra tudjunk összpontosítani.

Különösen tetszett az, hogy az egyes fejezetek végén rövid összegzés található, ami pár mondatban elmondja az adott rész lényegét. Így a későbbiekben könnyebb rálelni a minket érdeklő részekre, nem kell hosszú oldalakat böngészni, hamar megvan, ami kell. Ráadásul, a könyv végén záró összegzés található, ami a lényeget írja le röviden.

Arra is rávilágít ez a kötet, hogy nem szabad végletekbe esnünk. Sem a teljesen stresszmentes élet, sem a túlzóan sok stressz nem jó. Meg kell találni az egyensúlyt, olyan életre kell törekedni, ami nekünk, a mi szükségleteinknek megfelel.
A stressz igazából nem egy rossz dolog, de ahogy minden más is, ha túl sok van belőle, annak káros hatásai lehetnek.

Van jó stressz is, (...) amely lelkesít és résen tart bennünket, és arra ösztönöz, hogy jobbá akarjunk válni. Azonban a túl nagy stressz (...) kimeríti erőforrásainkat, amitől úgy érezzük, képtelenek vagyunk megbirkózni a dolgokkal.

Segített nekem ez a könyv? Igen! Azt mondhatom, hogy amit kerestem, amiért kinyitottam, azt nagyjából megtaláltam.

Nyilván a gyakorlati módszereket nem elég egyszer végigcsinálni, hanem rendszeresen alkalmazni kell, hogy valóban segítségemre lehessenek, e tekintetben pedig csak idővel tudnék mit mondani, hogy mennyire váltak be. Addig is bátran ajánlom a Ne agyald túlt!, mert már az elméleti részt olvasva, a módszereket épp megismerve is azt mondhatom, hogy pozitív hatása van. Ráébreszt, megmagyaráz, felráz, hogy akarjak változtatni, mindemellett segítséget is nyújt ehhez.

Miért is jó ez a könyv az elméleti és gyakorlati tudnivalókon túl? Mert nem valami száraz, felfoghatatlan, végletekig unalmas tanulmány, hanem olvasmányos formában igyekszik az érdeklődők elé tárni a szerző a mondanivalóját.

Első alkalommal merültem el a Ne agyald túl! soraiban, de már most biztosan tudom, hogy nem utoljára. Egyébként is az újraolvasás híve vagyok, ám jelen esetben azért is fogom újra és újra előszedni ezt a könyvet, hogy észre térítsen, amikor a túlgondolás ismét kezdené átvenni a gondolataim felett az uralmat és nem akaródzna eszembe jutni egyik módszer sem, amely segíthetne. Fel kell elevenítsem az olvasottakat!

Nyilván nem ez a könyv fogja megváltani a világot, de igen hasznos kötet. Bátran ajánlom mindenkinek.

 

Fülszöveg:

 

„A gondolat nem az ellenségünk. Agyunk elképesztően hasznos eszköz, ám amikor túl sokat agyalunk, azzal épp csorbítjuk e csodás eszköz élét.” – Nick Trenton

 

A TÚLGONDOLÁS A BOLDOGTALANSÁG EGYIK LEGNAGYOBB OKA.

 

A túlgondolás, vagy ismertebb nevén agyalás, korunk egyik legfertőzőbb járványa, mely számos pszichoszomatikus fizikai tünet forrása. Azonban léteznek jól bevált megoldások és módszerek a stressz és a romboló hatások megszüntetéséhez, ha minőségi és nyugodt életet szeretnénk élni.

 

Nick Trenton Ne agyald túl! című könyvével segít megtalálni a kiutat a szorongás és a stressz okozta zsákutcából. A szerző részletes, hatékony és bevált technikákat ismertet, melyek segítenek áthuzalozni az agyunkat, irányítani a gondolatainkat, megtalálni a fókuszt, és megváltoztatni a mentális szokásainkat. Trenton legfőbb törekvése az, hogy segítsen kiszabadulnunk a saját magunk által ránk szabott mentális börtönből, újrakeretezni a szemléletmódunkat és megváltoztatni a viselkedésünket, amelyek során könnyedén kiiktathatjuk az aggodalmat, kételkedést, teóriagyártást, más szóval az agyalást az életünkből.

 

Íme néhány a könyvben vázolt hatékony módszerek közül, a negatív gondolatok dédelgetése és a rágódás ellen:

Stresszkezelés 4 lépésben

Narratív terápia és kivezetés

Autogén tréning

Irányított imagináció és vizualizáció

Progresszív izomlazítás

Kognitív viselkedésterápia

Feszültségmenedzsment

 

Nincs több önmegsemmisítő beszélgetés, egyre lejjebb és lejjebb húzó ördögi érzelmi spirál. Nincs több kusza és gyötrő gondolatokkal teli, álmatlan éjszaka.

 

SZABADÍTSD FEL A KORLÁTLAN LEHETŐSÉGET MAGADBAN, ÉS KEZDJ EL ÉLNI, ITT ÉS MOST!

 

A könyv beszerezhető:

 

Édesvíz Kiadó (ebook)

Líra (ebook)

Libri

Bookline

Álomgyár Kiadó