Bálint Mariann: Rossz/csont

 

20240111_213224.jpg

 

Számtalan oka van annak, amiért egy könyvet kézbe veszek. Szórakozni vágyom, kikapcsolódni, vagy tanulni, ismereteket szerezni. Mindezek mellett szeretek olyan kötetekben elmélyedni, amelyek a lélek mélységeit taglalják. 

Lebilincselő számomra az elme rejtelmessége, az, hogy mi mindenre képes, hogy az embert ért külső hatások milyen változásokat okozhatnak.
Pont ezért kezdett érdekelni a Rossz/csont című kötetet, ami más megközelítésben ír az elme hatalmáról, mint amiről én eddig olvastam, de határozottan vonzott a kötet.


Persze ott élt bennem a bizonytalanság, hogy esetleg egy olyan írással lesz dolgom, amelyben a szerző majd megmondja mi a kizárólagos helyes út a lélek, és ezáltal talán a test gyógyulásához is, majd ezt a maga által felállított igazságot fogja sulykolni az olvasókba.
Akadtak már ilyen típusú olvasmányok a kezembe, így nem bírtam elengedni ezt a gondolatot, ami makacsul ott motoszkált bennem. Ám kiderült, hogy teljesen alaptalan volt ez a félelmem, mert Bálint Mariann egyszerűen csak elmeséli a saját tapasztalatait. Nem próbál okítani, csak mutat egy utat, ami neki jó volt, és ha úgy gondoljuk, ráléphetünk mi is arra az útra, de nem érződik benne kényszer.

Bármit is gondoltam olvasás előtt, semmi sem készíthetett fel arra az erőteljes hatásra, amivel ez a könyv bírt. Elkezdtem olvasni, és teljesen magával rántott, képtelen voltam szabadulni az olvasottaktól, még amikor félre kellett tennem, akkor is ez a történet uralta a gondolataimat. Jobban pörögtek az oldalak, mint egy izgalmas fantasy esetén. Olyan mélyen befúrta magát a lelkembe, hogy egy  ideje már befejeztem, mégis még mindig itt dübörög bennem.



Ez a történet arról szól, hogyan szereztem tűt és cérnát, ami képes arra, hogy a széttépett lelkemet összeöltse, hogy végre egységként, Egész-ségnek érzékeljem magamat.

Ezeket a sorokat olvasva - melyek a könyv lényegét írják le - valahol mélyen azt éreztem, hogy igen, ez a kötet nekem is szól, mert olyan pontján járok az életemnek, amikor nem érzem egésznek magam, mert az egészségem nincs rendben. Elveszettség érzete leng körül, és fogalmam sincs, hogyan tegyek azért, hogy rendben legyek. Talán már elég erő sem akad bennem ahhoz, hogy változást keressek, csak túl akarom élni a mindennapokat. Túljutni a fájdalmas epizódokon, és begubózni a magányba.
Valahol a fent idézett soroknál kezdtem igazán elmélyedni a kötetben.

Letaglózott a történet, minden sorral csak több és több gondolat kavargott bennem. Azt pedig lenyűgözőnek találtam, hogy Bálint Mariannak volt bátorsága olvasóközönség elé tárni a küzdelmeit, meg ahogyan kiutat talált a lelke káoszából.

Azt nem mondhatom, hogy a könyv minden gondolatát befogadtam, de elérte a kötet, hogy gondolkodjak, hogy másként gondolkodjak, és akarjak tenni azért, hogy jobban legyek.  

 

Fülszöveg:

 

„Kút ​és kiút között csak az a kis ’i’ betű ficereg, mint egy miniatűr gyertya. Alig látszik, de ott van. Ha felé fordulunk, az a pici fény átírja az egész történet irányát.”

 

Bálint Mariann tizenöt évesen kapta a sokkoló diagnózist, hogy daganatot találtak a bal szeméremcsontjában.
Kórházi látogatások, hosszadalmas kezelések, folyamatos fájdalom kísérte őt éveken keresztül, végül a csont műtéti eltávolítása volt az egyetlen – életmentő – megoldás.

 

Semmi nem változott. A fájdalom ugyanúgy az élete része maradt, a seb pedig nem akart begyógyulni.

 

Mariann kitartóan kereste a kiutat ebből az állapotból, mígnem megértette, hogy az Ok sokkal mélyebben gyökerezik, mint amit a racionális, mindennapi elme szintjén befolyásolni tud. Elindult egy olyan úton, ami csakis az övé volt. Az ösvényen haladva – mely a zen buddhizmus felé vezette – ráláthatott arra, hogyan teremti újra helyzetét pillanatról pillanatra. Elérte azt a Forrást, amiből kiindulva egy elfogadhatóbb, EGÉSZ-ségesebb állapotot alkotott.

 

Ez a könyv nem egy gyógyulási tanácsadó. Mariann csodás gondolatokkal és okfejtéssel tölti meg a lapokat. Az eddig átélteket elmesélve ad egyfajta útmutatót a kezünkbe, aminek segítségével talán ráláthatunk saját szenvedésünk gyökerére is.

 

 

@konyvszenvedely #idézet #idézetek #idézetekcsakneked #idézetektárháza #idézetektőlem @Smaragd Kiadó #bálintmariann #magyarszerző #olvassmagyart #olvasshazait #olvassmagyarírótól #olvassmagyarszerzőt #gyógyulástörténet #buddhizmus #zenbuddhizmus #önéletrajz #olvassteis #olvassvelem #olvasnijó #olvasnimenő #házikönyvtár #könyvszenvedély #könyvtok #könyvtok? #könyvtokmagyarország #könyvtokhungary #hungarianbooktok #hungarianbooktoker #booktok #booktoker #CapCut ♬ Zen Music - Meditation

 

A könyv beszerezhető a Smaragd Kiadó webáruházából.