Aurora Lewis Turner: A lélekdoboz

 

covers_860815.jpg

 

Aurora Lewis Turner A lélekdoboz című története mélyre merül az emberi pszihé legsötétebb rétegeibe, miközben azt kutatja mi a lélek és mi a szabad akarat.

Elég régen nagy rajongója vagyok az írónő munkásságának, így tisztában vagyok azzal, hogy milyen bőségesen rendelkezik a történetalkotáshoz elengedhetetlen fantáziával, ami mellett úgy tudja papírra vetni az ötleteit, hogy azok a regények nem csupán szórakoztatnak, hanem el is gondolkodtatnak.

Emiatt azt hittem nagyon nagy meglepetést nem tud okozni, pedig de. Újra és újra megmutatja, hogy képes megdöbbenteni az olvasókat, azokat is, akik hozzám hasonlóan régóta figyelmmel kísérik.

Mindig is érdekeltek azok az olvasmányok - legyen az tudományosabb jellegű, vagy akár szórakoztató irodalom -, ahol az emberi elme rejtelmei kerülnek a középpontba, ahol ezt a témát boncolgatja szerző. Így nem is csoda, hogy gondolkodás nélkül éltem a lehetőséggel, amikor arról volt szó, hogy olvashatom ezt a könyvet.

 

Milyen történetről van szó?

 

Alapjában véve a Lélekdoboz egy fantasy, egy sötét hangulatú fantasy sztori, egy dark fantasy. A lélek legmélyebb rétegeiben járunk. Minden szereplő bonyolult karakter, se nem teljesen jók, se nem rosszak.

Tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy akad benne romantika, de ugye ez is mindenkinek mást jelent. Inkább azt mondanám, hogy tele van érzelemmel. Erős érzelmekkel. Fájdalommal, gyűlölettel, bosszúval, félelemmel, bűntudattal, szeretettel, hogy csak néhányat említsek. Ja és nem ám csak úgy felszínesen, hanem csontig hatoló fájdalmassággal. Bekúsznak a gondolataink mélyére, hogy szivet facsarva üljenek meg a lelkünkön.

Azon gondolkodtam, hogy mit is lehet mondani a főszerelőkről. Leginkább azt, hogy jelen esetben nem egy-két karakter köré csoportosul a cselekmény. Több jelentős szereplő van igazából, bár vannak, akik kiemelkednek közülük.

Gyakorlatilag egy leginkább negatív figurákból álló csapat indul egy öngyilkos küldetésre. A cél a világ megmentése, de egy olyan úton, ami valószínűleg mindannyiuk számára végzetes lehet. (Egyébként aggodalomra semmi ok, még a feléig sem jutunk a történetben, és már szinte mindenkiért drukkolni fogunk, hogy ép bőrrel megússza a hajmeresztő kalandokat.)

Az elsőre kevéssé szimpatikus karakterek nagyon hamar be fogják lopni magukat az olvasók szívébe. Ahogy egyre többmindent tudunk meg róluk, úgy fordul át az ellenérzés érdeklődéssé, majd kezdünk aggódni értük. Aztán rájövünk, hogy megkedvelük őket azzal együtt, hogy tudjuk nem tökéletesek, hogy követtek/követnek el hibákat.

Hosszabban is lehetne elemezgetni, hogy miről is szól a Lélekdoboz. Oldalakon keresztül lehetne a szereplők természetét fejtegetni, de tudjátok mindez spoileres lenne. Nem is mondok többet, csak annyit, hogy olvassátok, ha kedvelitek a sötét fantasy sztorikat, ha szeretitek, amikor az emberi elme mélyére ás a történet.

 

IDÉZETEK:

 

(...) a remény csalfa szirén, mely kecsegtető énekével csábítja a gyanútlan szíveket egyenesen a sötét, komor halál ujjai közé.

 

- Mi az a lélek?

- Nagyon nehéz megmondani. Azt mondják, olyan, mint az ékszerdoboz - nyújtotta ki a kezét a kislány, hogy Zima ujjai közé helyezze a dobozkát. - Benne van minden fontos dolog, ami csak kellhet, és állítólag nagyon törékeny.

- Miféle fontos dolog?

- Amiket már korábban mondtam neked: a szeretet, az öröm, de ugyanúgy a szomorúság, a félelem és minden más is. Ez az ékszerdoboz veled együtt változik, emlékekkel telik meg, és azt hiszem, a lélek is ilyen.

 

- A szabad akarat az, hogy magunk döntünk arról, mit cselekszünk -

 

- Néha a legnagyobb jó szándék is olyan útra visz, melynek végén halál vár -

 

FÜLSZÖVEG:

 

Nincs ​levegő.

Nincs fény.

Nincsenek érzések…

 

Csak halál és háború uralja a földeket, amióta ellopták és elfordították A Világ Kerekét. A Kerék eltűnt, egyedül Xí, egy nyolcéves kislány tudja, merre lehet. Hépíng, a Vörös Birodalom császára tolvajokból, gyilkosokból verbuvál köré csapatot azzal a céllal, hogy megkeressék és visszafordítsák a szerkezetet. Ha sikerrel járnak, megmentik a háború sújtotta világot. Ehhez viszont az aranyló Lepel mögé kell merészkedniük, amely gyilkos fenevadként zabálja fel a földeket és rajta az életet.

 

A csapat feje, Léto Blackhart kapitány kénytelen szembenézni a Vadon különös lényeivel, a Kék és a Sárga Birodalom csatáival, valamint a Lepel veszélyeivel. De közben a saját lelke is kockára kerül, ugyanis egy érzéketlen, hadifogoly nokturna, Zima is csatlakozik hozzájuk az ellenséges táborból.

 

Zima azt a feladatot kapja, hogy a küldetés sikere érdekében védje meg Xít és Blackhartot, akár az élete árán is. Vajon a kapitánnyal lehetnek ellenségekből szövetségesek?

 

Blackhart mennyire tudja titokban tartani sötét természetét, s mennyire tudja magát távol tartani a gyönyörű nokturnától? Célt ér-e a küldetés, mielőtt örökre bezárulna a Lepel?

 

A Lélekdoboz az énünk legsötétebb és legmélyebb bugyrairól, az emberségről, a szabad akaratról és az önfeláldozásról szól.

 

 

Várható megjelenés: 2024. április 30.

 

 

A könyv elrendelhető, illetve megjelenés után megrendelhető a NewLine Kiadó webáruházából.

 

 

Aurora Lewis Turner elérhetőségei:

 

Wattpad - Aurora Lewis Turner

Facebook – Aurora Lewis Turner/Aurora Lewis Turner és olvasói világa

TikTok - aurora.élet íróval

Instagram - auroralewisturner