Kárhozottak legendái (Szilágyi Heléna - Bodnár Alexandra szerk.)

 

20231128_051529.jpg

 

Ismeritek az érzést, amikor a fülszöveg valami igazán sötét és félelmetes olvasmányt ígér, aztán ahogy belevágtok, kiderül, hogy egy szelídebb sztoriról van szó? Én igen, nem egyszer jártam már így, ami valljuk be kissé bosszantó tud lenni, és talán a csalódás szele is meglegyint.

Ennek okán bizonyos fenntartással kezelem az olyan jelzéseket, hogy "brutális", vagy "kegyetlen", illetve "igazán félelmetes".

Persze attól, hogy szelídebbek a sztorik, attól még jók, de ha az ember valami sötétebbre számít, akkor lehetséges, hogy a lágyabb olvasmányt nem tudja úgy értékelni, ahogyan az megérdemelné azt. 

Viszont amikor belevágtam a Kárhozottak legendája című gyűjteménybe, rögtön az elején arcul csapott az igazság, hogy itt bizony valóban félelmetes történetek vannak. Nem is voltam képes gyorsan haladni az olvasással. Apránként fogyasztva tudtam csak megemészteni a kötetet.

Alapjában nem az a véres, trancsírozós fajta sztorik gyűjteménye ez, bár a vége felé azért akadtak olyan történek, amelyekben nem csupán az ember pszichéje gyötrődik, hanem a "látvány" is rendkívül felkavaró. Leginkább olyan misztikus, legendák elevenednek meg itt, amelyeknél nem is kételkedik az ember, hogy valósak-e, egyszerűen elfogadja, hogy azok, és csak reméli, hogy hasonló események közelébe sohasem kerül.

Ezek a novellák az ember pszichéjére hatnak. Képesek elképesztően mélyre beleásni magukat az ember lelkébe, hogy aztán sokáig ne hagyjanak nyugtot.

Olvasás közben mindig pörgött egy másik könyv a kezeimben, amivel igyekeztem elterelni a gondolataimat, amelyek makacsul ott akartak ragadni ezeknél a történeteknél. 

Ez a kötet a világ legsötétebb bugyraiba kalauzol el [...]

Ezt ígéri a kötet fülszövege és valóban így is van. Az a helyzet, hogy mint mondtam, tényleg félelmetes történetek várnak ebben a gyűjteményben. Ráadásul némelyik bizony erősen megrengette az ingerküszöbömet, aztán meg jó ideig borzongatott.

Mindezt persze imádtam. Végre egy olyan olvasmányra bukkantam, ami valóban elég intenzív hatással bír. Persze pont ezért haladtam vele olyan lassan, csak időnként olvasva egy-egy sztorit, mert olyan impulzus ért.

Eltartott egy ideig, míg eljutottam a végére, de már kezdetekben láttam, hogy ez egy igen nagyszerű kötet. Ráadásul magyar szerzők alkotásairól van itt szó.

Nem szándékozom kiemelni egy novellát sem a többi közül, mert mindegyik erőteljes hatással bírt, nem tudnék választani közülük. Szóval igencsak meglepett ez a kötet, de a lehető legpozitívabb értelemben.

Köszönöm hát a lehetőséget Szilágyi Heléna alkotói oldala! Sajnálatos lett volna, ha kimarad ez az olvasmány az életemből.

 

Kinek ajánlom?

Érzékenyebb lelkűeknek igen felkavaró lehet, viszont akik bírják a durvább sztorikat, azok nyugodt szívvel belevághatnak.

 

Fülszöveg:

 

A réges-régi legendák rémei a mai napig köztünk járnak. Budapest utcáin sárkányok és csordásfarkasok vívnak ádáz csatát. Európa nagyvárosaiban szellemek és démonok kísértenek, miközben északon életre kelnek a skandináv istenek. Mexikó tengerpartján egy anya a gyermekei után sír, míg Amerika zord hegyei között a wendigo és a nagyláb szedi áldozatait.

 

Ez a kötet a világ legsötétebb bugyraiba kalauzol el titeket, arra a kérdésre keresve a választ, hogy vajon létezik-e az embernél is nagyobb szörnyeteg.

 

A kötet beszerezhető elektronikus formában: Red Zone.

 

 

@konyvszenvedely #mutimitolvasol #mostolvasom #kárhozottaklegendái @szilagyihelena @Miriam Z. Chapelle #antológia #mítosz #antihős #démon #szellem #sárkány #farkas #szörny #ősmagyar #japán #istenek #görög #finn #német #norvég #halál #erőszak #magyarszerző #magyarszerzők #olvassmagyart #olvasshazait #olvassmagyarírótól #olvassvelem #olvassteis #olvass #olvasnijó #olvasnimenő #házikönyvtár #könyvszenvedély #könyvtok #könyvtok? #könyvtokmagyarország #könyvtokhungary #hungarianbooktok #hungarianbooktoker #booktok #booktoker ♬ 1901 - Instrumental - Phoenix