Sárvári Géza (szerk.) - Komlóssy Vera (szerk.): Vérmesék antológia

 

387049422_808131281312110_5524648875490814484_n.jpg

 

Habár nem vetem meg a horror történeteket, nem vagyok olyan nagy rajongó. Ennélfogva nem olvasom számolatlanul az ilyen sztorikat, tehát viszonylag kevés horror zsánerbe tartozó olvasmánnyal találkoztam.

Ha valaki megkérdezné, hogy az igazán vérfagyasztó történeteket, vagy inkább a kevésbé félelmeteseket kedvelem, akkor azt válaszolnám, hogy az utóbbiak mellett teszem le a voksom. Jó, hát nem mondom, hogy nem kerül a kezembe olyasmi, ami durvább, ami jobban megüli a lelket, amitől kissé szétesem, de ezeket csak ritkán fogyasztom, mert bár érdekelnek, de érzelmileg kicsinálnak.

Nem vagyok nagy horror fogyasztó, az alapján választom szét ezeket a történeteket kevésbé félelmetesekre, és erősebbekre, hogy hogyan hatnak rám. Milyen mélyen kavarnak fel, hogy egy kicsit szétesem-e tőlük, olyanok-e, ami után idő kell, hogy összerakjam magam, hogy megnyugodjon a lelkem, vagy sem.

Ez alapján mondom azt is, hogy arról ugyan nem nyilatkozhatok, hogy fanatikus horror rajongóknak mennyire kocogtatja meg az ingerküszöbét a kötet, viszont szerintem ez az antológia a kezdő horror olvasóknak biztosan érdekes lehet.

Igaz, hogy nem durvább horror sztorikat felvonultat fel a Vérmesék antológia, ám mégis izgalmas gyűjtemény, amely több magyar szerző alkotását foglalja magába.

Attól függetlenül, hogy számomra kevésbé vérfagyasztó ez a kötet (mondjuk az is változó, hogy kinek mi az), azért nem egyvégtében olvastam, hanem lassan, apránként ismerkedtem vele, mert azért csak felkavartak ezek a "könnyedebb" horror sztorik is. Nem azt mondanám, hogy igazán félelmetesek voltak, mert nem hatottak ijesztően, inkább a lelkem nyugalmát piszkálták fel.

screenshot_20231021_154248_gallery.jpg

Némelyik novella igazán elnyerte a tetszésemet (ilyen volt Szollár Bence: A ruha, és BKN: Hóhérok című alkotása), némelyik kevésbé, némelyik után hosszabb szünet kellett, mert lelkileg kifacsartak (László Bettina: Kicsiny kezek).

Mostanában több olyan regénybe is belefutottam, amelyek a várttal ellentétben sajnos nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, így volt bennem némi félelem, hogy ezúttal milyen lesz.

Végül már szinte az első oldalak után elszállt minden aggodalmam, mert az derült ki számomra, hogy ez egy jó kis kötet.

Köszönettel tartozom hát a Marysol Kiadónak, amiért lehetőséget adott az olvasásra, mert így utólag azt gondolom, hogy sajnáltam volna, ha nem merülhettem volna el a lapjaiban.

Be kell vallanom, hogy én bizony a cím alapján erőteljesebb, durvább történetekre számítottam, mint amilyenekkel találkoztam ebben a kötetben. Nem mondom, hogy ezt csalódásként éltem meg, mert nem így van, de tény, hogy meglepődtem kicsit. Persze ettől még tetszett, szerettem olvasni.

A végére még feltétlen szeretném elmondani, hogy a borító az egyik kedvencem lett. Első pillantásra odáig lettem érte. Szerintem jól passzol a mögötte rejlő sötét hangulatú novellákhoz.

 

Fülszöveg:

 

2022 legjobb horror novellistái egy kötetben

 

Mindenkire ráfér néha egy kis borzongás. A horror egy rendkívüli műfaj; mi, emberek ugyanis szeretünk néha megijedni. Másként miért is járnánk vidámparkba és miért is ülnénk fel a szellemvasútra? Nos ez a kötet a lélek vidámparkja, meglehetősen hatalmas szellemkastéllyal, ahol a lelkünk elbarangolhat sötétebb történetek felé.

 

A Vérmesék tökéletes olvasmány akár a borúsabb estékre is!

 

Eredeti megjelenés éve: 2022

 

A művek szerzői:

 

Dörgő Sándor, Louis Holed, George Green, Lebo Zsófia, Dina Thomas, Forrai N. Eszter, Logan Ainsley Moore, Bögi Sára, Putnik Mila, Fábián Bertalan, Moesma, Blake Abigale, Thomas Suuri, Nikol, Sági Anna, Mia Frances, Ella Andromeda, Sine Nomie, Tessa R. Lambrick, Szita Zalán, Kakas Dávid, Silla Zituaki, Greg Park, P. Lambert, Eva Danube, Vadászi Árpád, Ferjancsik Sebestyén, Bősz Abigél, Erdős Sándor, Bartalis Zsófia, Ruru, Székely Szilárd, László Bettina, BKN, Stacey Howard, Csiki Balázs, Steve Kuklis, Mészáros Tamás, Kerék Dávid, Kerekes Aliz, Annie G. Ray, R. Harbinger, Rapi Alexandra, Remy Dalmore, Lehoczky Tamara, Shara Wolf, Dömötör László, Gulyás Gábor, Rebecca Reed, Adriana Tanner, Révész Márton, Tóth Tamara, Németiné Dely Szilvia, Gomola Zsófia Rebeka, Guti Csaba, Ian Pole, Kazó-Horváth Dóra, Hánizs Alexandra, Egyed-Husti Boglárka, Gyurászovics Edina, Szollár Bence

 

 

Tartalomjegyzék:

 

Szollár Bence: A ruha

Gyurászovics Edina: Vörös sikoly

László Bettina: Kicsiny kezek

Székely Szilárd: Testvéri szeretet

Egyed-Husti Boglárka: Vigyázz, mit kívánsz!

Hánizs Alexandra: Cukros Nancy

Kazó-Horváth Dóra: Levi

Ian Pole: Babaszoba

Guti Csaba: Pokolszámításunk kezdete

Pozsonyi Éva: A Szervezeti Kultúra Napja

Gomola Zsófia Rebeka: Csábít a mély

Ruru: Fekete szívek

Bartalis Zsófia: Alvási paralízis

Erdős Sándor: Kincskeresők

Bősz Abigél: Mórest

Ferjancsik Sebestyén: Egy romantikus este

Németiné Dely Szilvia: Lidércnyomás

Tóth Tamara: A poggyász

Vadászi Árpád: A formula

Eva Danube: A ködben

Révész Márton: Aokigahara

Adriana Tanner: Tudd meg a halálod napját!

Milana Dusinka: Mélyfagyasztó

Rebecca Reed: A tároló réme

  1. Lambert: Édes kárhozat

Szollár Bence: Bloody Mary

Gulyás Gábor: Egy vagy közülük

Greg Park: Emeletek

Silla Zituaki: Éhség

Kakas Dávid: A kamra a kórház alatt

Szita Zalán: Bolondok háza

Dömötör László: Musztafa kincse

Shara Wolf: A 121-es túlélő

Lehoczky Tamara: Szüret

Tessa R. Lambrick: Ígéret

Sine Nomie: Hideglelés

Ella Andromeda: A harag

Remy Dalmore: Utolsó érintés

Mia Frances: Erdőkerülők

Sági Anna: Sötétben

Nikol: Köddé vált

Thomas Suuri: A bébiszitter

Rapi Alexandra: Játékos

  1. Harbinger: Időzabáló

Annie G. Ray: Holdszeánsz

Blake Abigale: Az újholdi árnyék

Moesma: Kabaré

Fábián Bertalan: Szürke sebek

Kerekes Aliz: A medence

Putnik Mila: Vérfürdő az erdőben

Bögi Sára: Sötét erdő

Logan Ainsley Moore: Kiskarácsony nagyker áron

Kerék Dávid: Az emlékgyáros

Forrai N Eszter: Lóri bácsi a kilencedikről

Dina Thomas: Éji vadász

Mészáros Tamás: Kárhozott

Steve Kuklis: És szól a Dzsinn

Csiki Balázs: Az Újvilág

Stacey Howard: Veszélyes környék

Lebo Zsófia: A bosszú holtan még édesebb

BKN: Hóhérok

George Green: Ki vagy te?

Louis Holed: Möbius

Dörgő Sándor: A csodafegyver

 

 

A kötetet itt tudjátok megrendelni: Marysol Könyvkiadó