Kristina Ohlsson: Zombiláz

 

img_20211030_213835_148_1.jpg

 

Tudtam, hogy jó lesz ez a történet, de nem gondoltam volna, hogy ennyire élvezem majd az olvasást.

Így felnőtt fejjel is kedvelem az ifjúsági történeteket, amikor pedig ráadásul egy borzongató sztoriról van szó - amit imádok -, akkor szinte biztosra vehető, hogy el fogom olvasni, és nagy eséllyel tetszeni is fog. Így is lett jelen esetben.

Valaki ajánlotta ezt a könyvet, ami az első pillanatban felkeltette az érdeklődésem, de vártam azzal, hogy elkezdjem, mert ott akartam tudni a polcomon a sorozat többi részét is. Igen, egy sorozatról, egy trilógiáról van szó. Nem egészen egybefüggőek a kötetek, mert tulajdonképpen külön kalandokat mesélnek el, mégis érdemes sorrendben olvasni a részeket, mert valamilyen szinten egyik épül a másikra. No meg ha az ember egyet elolvas, és tetszett, akkor a többi is érdekelni fogja, akkor meg érdemes sorrendben haladni.

 

A borítóról

 

Mielőtt bővebben beszélnek a történetről, meg kell említenem a csodás borítókat, amelyekért rajongok.

Jól kiválasztott a képi megjelenés és a színek is fantasztikusak minden résznél. Remekül tükrözik a mögöttük rejlő sztorit, és ha rájuk néz az ember (én legalábbis így voltam vele), akkor az a "kell nekem ez a könyv, de azonnal, az sem igazán érdekel miről szól" típusú érzés száll ránk.

 

A történetről

 

Viszonylag nagy betűk és szellős sorok bújtak meg a csodás képpel tarkított keményfedeles borító mögött, így bárki bátran olvashatja, nem megerőltető a szemnek.

A történet egy vidéki kis településen játszódik, ahol a főszereplő fiú, Herbert él a nagyapjával, aki éltesebb korú, és már nem tud úgy gondoskodni az unokájáról, ahogy kellene, sok feladatot a gyermek lát el. A fiú szülei már nem élnek, ezért került a nagyszüleihez, köszönhetően annak, hogy a nagymamája jóval fiatalabb volt, mint a nagypapa. Ám sajnos egy idő után ketten maradtak nagyapa és unokája, ezért a gyámügy a nyakukra jár. Az a fenyegető helyzet állt elő, hogy a srácot egy megfelelőbb környezetben helyeznék el, elszakítva jelenlegi otthonából.

Persze a srácnak erre is megvan a terve, ugyanis Sallyvel, a legjobb barátjával szökési tervet eszelnek ki, ha Herbert nem maradhatna a nagyapjával.

Tehát egyebként is bonyolult élete van főszereplőnknek, aki legjobb barátjával egy különösen meleg nyarat igyekeznek átvészelni.

Ha a gyámügy fenyegetése, és a forró nyár nem lenne elég, ott van az a rengeteg darázs, és a különös betegség, ami felüti a fejét.

Aztán egy éjjel megjelenik egy rejtélyes idegen, majd onnantól felpörögnek az események.

Nagy leleményességre, és összefogásra van szükség, hogy elejét vegyék egy még nagyobb veszedelemnek. Mindezen felül pedig még rég eltemetett titkok is napvilágra kerülnek.

Azon túl, hogy egy 12 éves fiú a főszereplő, az is jól mutatja, hogy egy ifjúsági történetről van szó, hogy nincs akkora elmélyedés az eseményekben, hogy a problémákra viszonylag könnyed megoldások akadnak.

De minden pont úgy volt jó, ahogy volt, hiszen elsősorban fiatal korosztály lenne a célközönség. Ennek ellenére bizton állíthatom, hogy az ifjúsági történeteket kedvelő, az azok iránt nyitott felnőttek is élvezettel forgathatják ezt a könyvet.

Meg kell mondjam, hogy ez a fiataloknak ajánlott borzongató olvasmány bizony tudott annyira ijesztő lenni (számomra), hogy este már nem igazán olvastam nyugodt szívvel.

 

Összességében

 

Mindent egybevetve tehát nekem ez a történet tetszett. Mit tetszett? Imádtam az első betűtől az utolsóig!

Ha már az utolsó betűkről van szó, akkor annyit még hozzátennék, hogy bizony sikerült úgy zárnia a könyvet a szerzőnek, amivel eléri azt, hogy az ember mihamarabb olvasni akarja a következő részt, úgyhogy most bebizonyosodott milyen jó, hogy megvártam, míg a sorozat részei megjelentek, és csak ezután vágtam bele az olvasásba. Szerintem hamarosan veszem is le a folytatást a polcomról.

 

FÜLSZÖVEG:

 

„Herbert látta, hogy az idegen alig bírja felemelni a táskákat. Mitől lehetnek ilyen nehezek? De nem ez volt az egyetlen furcsaság. Herbert úgy megijedt, hogy görcsbe rándult a gyomra. Amikor ugyanis a vendég felemelte az egyik táskát, vörös folt maradt utána a falépcsőn.
Vér, gondolta Herbert. Az a táska véres.”

 

Emberemlékezet óta ez a legforróbb nyár Eldsalában, ráadásul mindenütt hemzsegnek a darazsak. És ha ez nem lenne elég, egy különös vírus kezd terjedni, amely magas lázat és más furcsa tüneteket okoz. A tizenkét éves Herbert és legjobb barátja, Sally bajt szimatol: valami szörnyűség fog történni a szülővárosukban! A titkos búvóhelyükön, az elhagyatott szélmalomban keresnek menedéket, ahol sem élő, sem holt nem árthat nekik. Vagy mégis?

 

 

A könyv az alábbi helyekről beszerezhető:

 

Libri

Líra

Bookline

Álomgyár

Book24

Rocky

Könyvtündér

 

 

Címkék: fantasy, ifjúsági