Szemán Zoltán: A link

Egy elgondolkodtató történet, mely az emberiség számára nagyon is lehetséges, megdöbbentően valóságos jövőképet mutat

 

Szemán Zoltán igazán elgondolkodtató történeteket alkot, amelyekben egyedi meglátásait tárja az olvasók elé. Így van ez A link című regényében is.

 

104356509_170063327825932_2495201484274674700_n_1.jpg

 

 

TARTALOM:

 

A ​SoftCom nevű cég 2043-ban sikeresen beülteti az első ember agyába a B-Link kommunikációs chip prototípusát.

Negyven évvel később, ezzel a chippel, a Linkre felkapcsolódva, már nézheted a kedvenc sorozatodat, élő beszélgetést folytathatsz a barátaiddal, akár bulizhatsz is velük, anélkül, hogy felkelnél a foteledből. Nem kell többé a tankönyvek fölé görnyedni, mert a chip segítségével a tudásanyag bármikor hozzáférhető a Linken. A munkádat akár otthonról is végezheted, csupán rá kell kapcsolódnod a hálózatra.

Jól hangzik, igaz?

De a rendszernek vannak hátulütői, amit a SoftCom – a Link kizárólagos, világméretű üzemeltetője – nem hajlandó elismerni. Egy kis csoport Ellenálló igyekszik ráébreszteni az embereket, hogy a Link veszélyes, de senki sem hallgat rájuk. Maradi bolondoknak, sőt terroristáknak kiáltják ki őket.

De vajon tényleg igaz, hogy a SoftCom a Linken keresztül manipulálja az embereket? Vagy az is lehet, hogy a Link ellenőrzése már régen kicsúszott a gigantikus cégóriás kezéből?

 

 

VÉLEMÉNYEM:

 

Hátborzongató, hogy mennyire valóságos jövőképet fest le a szerző ebben a könyvben. Bizony nagyon is lehetséges, hogy egyszer, évtizedek múlva abban a helyzetben találja magát az emberiség, amiről ebben a regényben szó van.
Eszembe jutnak most a Terminátor és a Mátrix című filmek, amelyek mindegyike azt igyekszik bemutatni, az embereknek tudomására hozni, hogy rossz vége lesz annak, ha annyira az elektronika, a számítógépek kerülnek a középpontba.
Persze kell a fejlődés, mert jó az és hasznos. Már ha az emberek tudnák hol a határ, mi az a pont, ameddig a technika tényleg kényelmesbbé, egyszerűbbé teszi az életünket, és mikor jön el az, amikor már értelmetlenül, feleslegesen csak az emberi butaságot, lustaságot, hataloméhséget szolgálja a technika, ezzel sodorva veszélybe minden élőlényt a bolygón.

Semmi bajom a tecnikával, mert jó, meg hasznos, egy bizonyos pontig. Aztán már fenntartásaim vannak. Egyre hihetetlenebb technológiával állnak elő a műszaki cikkek piacán. Olykor egészem elképesztő híreket talál az ember, mondjuk csak egy telefon megjelenési formájával kapcsolatban.
Előbb-utóbb eljutunk A link által felvázolt világba. Már így is sokszor manipulált híreket olvas, hallgat az ember, mi lenne ha valóban megjelennének a chipek, amelyeket az emberek agyába ültetnének.

Szóval jó lesz vigyázni, mert nem mindegy merre és meddig, milyen irányban fejlődik az emberiség.

Az igazság az, hogy nem igazán szoktam sci-fit olvasni, de imádom Szemán Zoltán történeteit, a stílusát, ahogy előadja a sztorikat, amelyek mindig igen figyelemreméltóak, amelyek mindig rejtenek mondanivalót, elgondolkodnivalót az olvasók számára.

A link című regénynek nem csupán a szórakoztatás a célja, hanem az is, hogy elgondolkodtassa azokat, akik elmerülnek a lapjaiban, hogy megmutatssa merre tart az emberiség és változtatni kell ha nem akarjuk úgy végezni, mint a történet szereplői.

Én szívem szerint mindenkinek a kezébe adnám ezt a könyvet 12 éves kortól felfelé, hátha felkelti az emberek figyelmét sorok mögött meghúzódó mondanivalóra.

 

 

KEDVENC IDÉZETEIM:

 

Mike soha nem szerette ezeket a fajta gépeket, amik úgymond „beszélnek” az emberhez. Tudta, csak a programjaik szerint járnak el, de egyik-másik néha már olyannak tűnt, mintha saját személyisége lenne.

 

Ami a felvételeket illeti, nos, a Linknek legfeljebb három másodpercébe kerül megváltoztatni a médiafájlokat.

 

– A rohadékok! Laborpatkányokként kezelik az embereket. Tessék az ajándékcsomag, sok szeretettel! Ja, hogy főtt brokkolit csinál az agyadból? Az már mellékes, nem igaz?

 

– Világméretű kommunikációs hálózat, amit egy mesterséges intelligencia irányít,és a SoftCom cég üzemeltet. A felhasználók az agyukba ültetett bio-chipeken keresztül kapcsolódnak fel az adatmátrixra, a Linkre. Azon keresztül pedig a cég közvetett formában manipulálja az embereket.

 

Gondos kutatómunka eredményeképpen arra a megállapításra jutottunk, hogy a SoftCom által létrehozott mesterséges intelligencia lassan, de biztosan átveszi az irányítást a megalkotói felett. Minden ember felett.

 

– Jézusom! – sutogta elsápadva Amos. – Ha ez igaz, akkor az egész Föld ennek a mesterséges inelligenciának az utasításait követi?
– Nem, még nem, de közeledünk ehhez a ponthoz.

 

 

A szerzőt itt lehet megtalálni:

 

Szemán Zoltán írói oldala

 

 

A könyv nyomtatott formában innen lehet beszerezni:

 

Arte Tenebrarum Kiadó

 

 

A könyv e-bookban is megvásárolható a kiadónál:

 

Arte Tenebrarum Kiadó