Buótyik Dorina: Maahes Isten rejtélye (Gracie Simpson történetei 3.)

 

20221229_005827.jpg

 

Kedvelem Buótyik Dorina Gracie Simpson sorozatát, melyben jelentős szerepet kap Egyiptom, és annak misztikus világa, titkokkal teli múltja. Lenyűgöző számomra, ahogy érdekes és izgalmas történetbe ágyazva tárja az olvasók elé a történelem egy szeletét, így érve el azt, hogy ne csupán jól szórakozzunk, hanem ismereteinket is tágíthassuk.

Olvastam a sorozat eddigi részeit is, amit már az első résztől kezdve kedvelek, így hatalmas öröm volt, amikor az írónő és a Morningstar Publishing Kiadó lehetőséget biztosított a nemrégiben megjelent harmadik rész olvasására. Hatalmas megtiszteltetés, millió köszönet érte!

Nem csupán azért kedvelem Buótyik Dorina sorozatát, mert a múlt rejtelmeit tárja fel, hanem azért is, mert egy olyan erős női főszereplő áll a középpontban, aki okos, talpraesett, bár kétségkívül van benne némi makacsság, és olykor hajlamos a saját feje után menni, ami miatt mindig az események sűrűjében találja magát. Ám kétségkívül kedvelhető karakter.

Az írónő minden könyvén érződik a régészet iránti szenvedély, az, hogy milyen csodálattal, milyen tisztelettel tekint a múltra, amelyet megismertetni kíván az olvasókkal anélkül, hogy száraz tényekről kellene olvasnunk. Éppen ebben rejlik Dorina titka. Olyan módon képes mesélni, amivel észrevétlenül kelti fel az érdeklődést Egyiptom misztikus világa iránt.

 

A sorozat minden részét kedveltem, de mégis ez a legutóbbi volt az, ami a leginkább képes volt magával ragadni. Miért alakult ez így? Talán mert az erős kezdő kötet után - amin még érződött kissé az első könyvek bizonytalansága -, az írónő kötetről-kötetre egyre magabiztosabban mesélt, egyre fesztelenebbül tárta az olvasók elé Gracie Simpson kalandjait.

A karácsonyfa csillogó fényei mellett izgatottan kezdtem bele az olvasásba. Kíváncsi voltam, hogy ezúttal milyen kalandokba keveredik Gracie, na és persze azt is vártam, hogy fény derüljön legkedvesebb szereplőm, a kék macska (akit Oszkárnak neveztek el) rejtélyére, hogy milyen szerepe van neki, hogy ki is ő.

A cselekmény kezdetben két szálon fut, ám ahogy egyre több dologra derül fény, úgy válik egyre inkább bizonyossá, hogy a két eseményszál összefügg. Aztán egy idő után ezek a szálak teljesen összeérnek, de persze az írónő ez alkalommal is sikeresen tereli el az olvasó figyelmét, így a könyv végéig esetleg sejteni lehet mi áll a háttérben, de a legnagyobb rejtélyre akkor derül fény csupán, amikor az írónő is úgy akarja.

Az eddigi részeket is körbevette valamiféle baljós misztikusság, amitől ha az ember nem is félt, de kissé ijesztőnek hatott. A mostani részben ez a hatás még jelentősebben érvényesült. Azt éreztem, hogy este, sötétedés után már nem szívesen olvasom a könyvet, mert egyes részek a frászt hozták rám. Minden apró nesz, minden megrebbenő árnyék gyanúsnak hatott. Persze ez sem akadályozott meg abban, hogy este is olvassam a könyvet. Egyszerűen nem bírtam letenni!

Ez is azt bizonyítja, hogy mennyit fejlődött az írónő könyvről-könyvre. Egyre jobban sikerül átadnia Egyiptom misztikus világának, rejtélyes múltjának hangulatát.

Elképesztő módon pörögtek a lapok olvasás közben. Minél előrébb jutottam, annál inkább képtelen voltam szabadulni a történettől. Minden oldallal egyre jobban hajtott a kíváncsiság, hogy a végére járjak a könyvben rejlő titkoknak.

Amikor végre fény derült a kék macska rejtélyére, arra, hogy miért is szegődött Gracie mellé, valamint a könyv többi talányára is választ kaptam, azt éreztem, hogy minden a helyére került. Lecsendesedett bennem az az izzó kíváncsiság, amely köteteken keresztül nem hagyott nyugtot, ami hajtott, hogy a végére járjak a kék macska misztériumának.

Fogalmam sincs mit tartogat az írónő a továbbiakban az olvasók számára, de annyi bizonyos, hogy engem minden érdekel, amit a jövőben írni fog.

 

Fülszöveg:

 

Először volt a fesztivál, utána kezdődtek az eltűnések.

 

Gracie Simpson egyiptológus egy azonosítatlan múmiára bukkan egy szarkofág mélyén a Beni Szuef Múzeumban. A vizsgálatok megállapítják, mely temetőből származik, így felkéri Tarek régészt és férjét, Louis-t, hogy tárják fel együtt. Ám nem úgy alakulnak a dolgok az ásatás körül, ahogy azt elképzelték. Gondok adódnak a támogatással, nem engedélyeztetik az ásatást, de mikor elkezdődik, egyre több baljóslatú esemény történik. Hirtelen meghal egy munkás, valaki ijesztgeti őket az éjszaka közepén. Vajon ki szabotálja az ásatást? Vagy tényleg létezik Maahes isten legendája?

 

Thomas Shephard bűnügyi riporter azt a lehetőséget kapja, hogy ő lehet Gordon helyettese. Ám ott van a másik esélyes is, a szerkesztőség beképzeltje, Jason. Feladatuk, hogy olyan kihűlt ügyet göngyölítsenek fel, amit címlapra vihetnek. Thomas neki is fog a munkának; kinézi az egy éve eltűnt Matt esetét. Megtudja, hogy a fiú öt eltűnt lány után kutatott, mikor Egyiptomban járt. Megkéri az egykori riportert, Davidet, aki Kairóban lakik, hogy nyomozzanak együtt.

 

A szálak a rejtélyes kis falucskába, Himahamaydah-ba vezetnek, ahol az a szóbeszéd járja, hogy a Skarlát fesztivál után mindig eltűnik valaki. Csakugyan Maahes falja fel az embereket?

 

Egy ásatás

Egy eltűnt fiú

Egy legenda

Maahes isten rejtélye

 

Egy történet, ahol a valódi régészet találkozik a fikció izgalmas fordulataival.

 

Gergácz Rebeka

régész

 

Az írónőt itt lehet megtalálni:

 

Buótyik Dorina írói oldala

 

 

Ahová még érdemes benézni:

 

Morningstar Publishing

 

Morningstar kibeszélő és marketingcsoport

 

@konyvszenvedely Köszönöm a lehetőséget, már nagyon kíváncsi vagyok a történetre! �❤️ #morningstarpublishingkiadó #buótyikdorina #maahesistenrejtélye #graciesimpsontörténetei #egyiptom #fantasy #fantasykönyv #misztikus #misztikuskönyvek #történelmifikció #mitológia #krimi #régészet #kalandregény #magyarszerző #olvassmagyart #olvasshazait #olvasnijó #olvasnimenő #házikönyvtár #könyvmoly #könyvszenvedély #booktok #booktoker #hungarianbooktok #hungarianbooktoker #könyvajánló #bookhaul #CapCut ♬ Egypt - Mees van der Wijk

 

A könyv megrendelhető: Morningstar Publishing Kiadó.