Fodor Gergő: A Tragédia Gyermekei

 

20220706_055622.jpg

 

Annyi minden kavarog bennem Fodor Gergő: A Tragédia Gyermekei című regényével kapcsolatosan, hogy bizony bajban vagyok, mert nem könnyű eligazodnom az összekuszálódott gondolataim között.

Sok dologról szeretnék beszélni, remélem nem marad ki semmi a mondandómból. Belevágok, aztán meglátjuk.

A Morningstar Publishing Kiadó adott lehetőséget Fodor Gergő könyvének az olvasására, amit ezúton is nagyon köszönök.

(A Morningstrar Publishing egy új kiadó, ami azért jött létre, hogy a hagyományos kiadói modell szerint támogassa a kezdő írókat. A Tragédia Gyermekei, amellyel debütált, mutatja, hogy főként történelmi jellegű könyveket várhatunk tőlük a jövőben.)

Milyen történetről is van szó? Sokféle címkét aggattak rá, én azt mondanám, hogy egy misztikus hangulatú történelmi fikció, amiben jelen van a vallás, de nem mondhatni, hogy ez utóbbi lenne az uralkodó elem.

Tépelődtem, hogy szóba hozzam-e, vagy sem, de arra jutottam, hogy nem tehetek másképp, mert ez adja a velejét a gondolataimnak.

Madách Imrének: Az ember tragédiája című alkotása az, amiről beszélek. Hogy jön össze egy klasszikus és egy kortárs alkotás? Ki fog derülni.

Amikor a fülszöveget olvastam, akkor még csupán egy érdekes történelmi regény volt számomra A Tragédia Gyermekei, pedig már a cím is árulkodó kellett volna, hogy legyen.
Aztán amikor elkezdtem, az első mondatok után, mint akinek fény gyúlt a fejében, úgy ugrott be hirtelen a gondolataim közé a kapcsolódás a két mű között.

Az ember tragédiájának soraiból a szerzőnek a magyar nép jövője iránti aggodalma tükröződik, amit az egész emberiségre vetítve jelenített meg a regényében.

Hasonló indíttatást vélek meghúzódni Fodor Gergő könyvének sorai mögött. Itt is érzem a történetben feszülő gondolatokat, amelyek az emberiség sorsával foglalkoznak.

Fodor Gergő könyvének fő motívuma Lucifernek az az elgondolása, miszerint az emberiségben mindig, mindenkor ott rejtőzött/rejtőzik a rossz tettekre való hajlam. Ezért is gondolja azt, hogy a gyűlölet így, vagy úgy, előbb vagy utóbb, de győzedelmeskedik az emberekben a szeretet felett, ez alól nincs kivétel. Legalábbis szerinte. Ennek igazolása az oka tulajdonképpen Lucifer és a leányzó utazásainak. Amikor azt gondolná az ember, hogy ez a bukott angyal egy kedves öregember (nem, nem az, ez csak a látszat, amit mutatni akar magáról), ő nem hazudtolja meg valóját. Ravasz módon minden eszközzel azon van, hogy saját meggyőződését igazolni lássa. Na, de mit is várhatnánk tőle? Hogy majd tisztességesen játszik?

Miközben azt nézik/figyelik egyik történelmi időszakból a másikba ugrálva, hogy az emberiség hogyan pusztítja el önmagát, arra keresik a választ, hogy mi az erősebb, az emberekben mélyen gyökerező szeretet, vagy a szívükben egymás (valós, vagy vélt ellenségek) iránt kigyúló gyűlölet.

Mire jutott Lucifer és a leányzó? Kiderül, ha elolvassuk a könyvet, amely igyekszik felnyitni az emberek szemét arra, hogy senki sem bűntelen, még a legjobbakban is ott munkál a rossz cselekedetekre való hajlam, ami, ha nem figyelünk oda tetteinkre, ahhoz vezet, hogy a gyűlölet a szeretet fölé kerekedik.

Bevallom, hogy nálam ugyan nem jött az az "elkezdem és abba sem hagyom, míg a végére nem érek érzés", egyszerűen nem bírt ennyire magával ragadni a történet. Sőt! Időnként bizony nehezebben csúszott. Mégis azt mondhatom, hogy le a kalappal, mert egy nagyszerű olvasmány ez.

 

Fülszöveg:

 

A tragédia gyermekei egy leány és az ördög utazására invitálja olvasóit a XX. és XXI. század vértől borított eseményein keresztül. A furcsa utazópáros bejárja többek közt Írország zöldellő dombvidékét, Vietnám dzsungelekkel ölelt rizsföldjeit, Szíria kietlen sivatagját, de megfordulnak egy, a délszláv háború áldozatául esett faluban, az első világháború fagyos lövészárkában és Budapest szabadságharctól izzó utcáiban is. A történelem nem is oly régi múltját, kiszámíthatatlannak tűnő jelenét, és sötét árnyakkal kecsegtető jövőjét tárja elénk a vándorlók korok közti barangolása. Tizenhárom utazáson keresztül keresik az emberiség tragikus mivoltára a választ, megfejteni az örök rejtélyt: vajon az ember érezte gyűlölet, vagy a szeretet az erősebb?

 

 

Ahová érdemes benézni:

 

Morningstar kibeszélő és marketing csoport

 

 

A könyv beszerezhető a Morningstar Publishing Kiadó webáruházából.