Anita Boza: A szerelem receptje

 

273217724_4670375252997740_1083817101462711893_n.jpg

 

Egy magával ragadó történet a gasztronómia iránti szeretetről, rockzenéről, emberi kapcsolatokról.

273689731_478070450358550_2539773861212240370_n.jpg

Rengetegszer beszéltem arról, hogy milyen szerteágazó az érdeklődésem a könyvek tekintetében. Meséltem például az örök kedvenceimről, a történelmi romantikusokról, a borzongató olvasmányok iránti rajongásomról, hogy a fantasyt ki ne felejtsem. Mindezek mellett ott vannak a gasztroregények (amelyekben jelentős szerep jut az ételeknek, a főzésnek/sütésnek). Nem egy ilyen kötet lapul a polcomon már évek óta.

Van valami különleges hangulata a gasztroregényeknek, amellyel elvarázsolnak, mintha felhőkön lebegnék, megbűvöl az a szenvedély, amivel az ételkészítéshez viszonyulnak ezekben a történetekben. Szinte érzem a csodás illatokat, a mennyei ízeket, mintha én is ott lennék a szereplőkkel.

Talán ez a szál vonzott annyira Anita Boza: A szerelem receptje című könyvéhez. Itt kevésbé hangsúlyosak a gasztronómia elemei, de azért ott vannak, a hangulat is visszaköszönt, amit szeretek az ilyen olvasmányokban.

Mindig lenyűgöz, amikor arról olvasok, hogy milyen szenvedéllyel merül el valaki a konyhai művészetekben. Az ínycsiklandó fogásokról olvasva elkap valamiféle türelmetlen késztetés, hogy én is menjek és alkossak valami finomat a konyhában, arról nem is beszélve, hogy a legszívesebben megkóstolnám az ételeket, amiket éppen készítenek.

A regényben Ági, akit csupán önbizalomhiánya választ el attól, hogy sztárséf legyen, - mert egyébként csodás ételeket készít – elszegődik egy étterembe. Itt akad össze azzal a sráccal, akiért gimis korában odavolt. Peti, aki egy rockzenekar frontembere, esténként ott lép fel, ahol a lány dolgozik. Úgy alakul, hogy egy tartozás miatt Ági mellé kerül kisegítőnek.

A vonzalom ott vibrál közöttük, kérdés, hogy az élet buktatói hogyan hatnak rájuk. Míg az ínycsiklandó ételek készülnek, az étterem is egyre népszerűbb lesz, az érzelmek fellángolnak a fiatalok között, ám az élet nehézségei nem könnyítik meg a dolgukat.

A gasztronómiai vonatkozáson túl nagyon tetszettek a regényben felbukkanó dalszövegek, amelyeket olvasva szinte hallottam felcsendülni az érzelmekkel telített dallamokat.

Tulajdonképpen nem kell egy mélyen felkavaró történetre gondolni A szerelem receptje esetében, hiszen ez inkább egy könnyedebb romantikus olvasmány. Nincsenek benne hatalmas drámák, amelyek mélyen felkavarnák az ember lelkét, bár kétségtelen, hogy magával ragadó, sajátos hangulata van.

Nem ez az első, amit az írónőtől olvastam, hiszen négy regénye pihen a polcomon. Eddig a történelmi romantikus vonatkozású Elrabolt szerelem volt a kedvencem, de most A szerelem receptje egy pillanat alatt átvette a vezető szerepet és legnagyobb kedvencnek kijáró helyet.

A regény végére érve elkapott a vágy, hogy feltekerjem a hangerőt a rádión, hagy szóljon a rock, miközben valami ínycsiklandó finomságot alkotok. Tekintve, hogy késő este van, a szomszédok ezt nem díjaznák, így erről lemondok, inkább előszedem a polcról régi kedves gasztroregényeimet, és lehet, hogy belekezdek valamelyikbe.

 

Fülszöveg:

 

Litkey Ági sztárséf lehetne, ha… lenne elég önbizalma, és nem egy csőd szélén álló étteremben, a Golyófogóban vállalna munkát. Ő azonban elhatározza, hogy kihúzza a csávából a tulajdonost, még úgy is, hogy épp az egykori, gimis szerelme, Valen Peti áll be mellé konyhai kisegítőnek.
Peti, aki nem mellesleg a Fáradt Gőz rockzenekar frontembere – aki egy régi tartozás kiegyenlítése miatt áll munkába – excentrikus egyéniség, akiért rajonganak a nők, ő pedig képtelen ellenállni a kínálkozó lehetőségeknek. Flegma és lekezelő, bár kissé zavarba jön, amikor rádöbben, hogy az új séfet, akinek immár a keze alá kell dolgozzon, elég jól ismerte régebben.
Ínycsiklandó ételek, szenvedélyes viták és egy fellobbanó szerelem, ami nem csak az étterem konyhájában perzsel, hanem feléget mindent, ami az útjába kerül.

 

 

Itt lehet megtalálni az írónőt:

 

Anita Boza

 

 

 

A könyv beszerezhető:

 

Magnusz Könyvkiadó