Vándor Tamás: A Camino titkai

 

20210810_091506.jpg

 

Bonyolult kérdés az, hogy milyen műfajban szeretek olvasni, mert alapjában véve mindenevő vagyok.

Sokféle téma érdekel; szívesen kísérletezem új szerzőkkel, ahogy egyre inkább hajlok afelé, hogy számomra ismeretlen jellegű köteteket vegyek kézbe. Ilyenek az útikönyvek is.

Korábban nem hallottam Vándor Tamás: A Camino titkai című könyvéről, és nagy a valószínűsége annak, hogy nem is kerül a szemem elé, ha a Beszélgessünk az írókkal facebook csoportban szervezett „Olvassuk el egymás könyvét” kihívás keretében nem kerül hozzám.

A kihívás kezdete után hamar megvettem a kötetet, ráadásul dedikáltan. Amikor megérkezett hozzám, belelapoztam ugyan, ami alapján olvasmányosnak tűnt a stílus, mégis sokáig tologattam a könyvet, mire odáig jutottam, hogy akkor elkezdem. Lehet, hogy ma is a polcomon várná, hogy sorra kerüljön, ha nem lenne itt hamarosan a kihívás vége, aminek keretében el kellett olvasnom a regényt. Fogalmam sincs miért van ez. Igazából érdekelt, de valahogy mégsem bírtam rászánni magam, hogy kézbe vegyem. Talán nem jött még el az ideje, egészen mostanáig.

Valószínűleg sokaknak cseng ismerősen az El Camino elnevezés (Szent Jakab-út, spanyol nevén Camino de Santiago).

Eleinte vallási jelentősége volt a zarándoklatnak, míg mára ez megváltozott. A vallásos emberek mellett egyre többen vannak olyanok, akik azért kelnek útra, mert keresnek valamit, önmagukat, válaszokat különböző kérdésekre.

Sokakat megihletett az El Camino, hiszen filmek, könyvek szólnak róla. Ez pedig jó, mert lehetnek olyanok, akik szívesen nekivágnának az útnak, de az anyagi háttér hiánya, és az út hossza is visszatart. Az a számtalan alkotás, mely a zarándoklattal foglalkozik, közelebb hozza az emberekhez az El Caminot, egy kicsit részesei lehetünk az utazásnak.

 

Biztosan több film is született ebben a témában, számomra mégis a Martin Sheen főszereplésével készült Vándorút az, ami emlékezetes maradt. (Egyébként Vándor Tamás könyvében is említésre kerül ez az alkotás.) Fantasztikus film! Megható, felkavaró. Többször is láttam már, de most úgy érzem ismét meg kell nézzem.

 

 

Egyszer régen, amikor még általánosba jártam, valamikor 7. osztály végén – ha jók az emlékeim – szerveződött egy vándortábor, amelyen én is részt vettem. Tudom, hogy össze sem lehet hasonlítani egy zarándokúttal, de Vándor Tamás könyvét olvasva a gyermekkori táborozás emlékei jöttek elő. A sok gyaloglás a nehéz táskákkal a vállunkon. Az az emlékezetes helyzet, amikor előre elküldtük a tábort kísérő két autóval a csomagokat, mire kiderült, hogy a táborvezető tanár a tábor pénzét is elküldte a csomagjával, így nehézkes lett volna buszra szállni. Végül megoldódott a helyzet persze, de ezen túl is bőven akadtak izgalmak az út során. Kukoricatáblán vágtunk keresztül a nyári forróságban, hogy elérjük a vonatot, út melletti kútból töltöttük fel a kulacsunkat. A szálláshelyek sokszínűsége (egy alkalommal egy iskola tornatermében aludtunk). 

Bevallom egy könyvet sem olvastam még eddig, mely az El Caminohoz lett volna köthető. Valahogy nem vonzottak, mert mindegyik valami fennkölt, magasztos zarándoklatot írt le, ami nagyon távolinak tűnt számomra.

Vándor Tamás: A Camino titkai című könyvében az a jó, hogy betekintést ad abba, hogy milyen is lenne az, ha útra kelnénk, hogy ha mi magunk is végigmennék a zarándokúton. Megmutatja, hogy milyen próbatételek , váratlan helyzetek elé kerülhet az utazó, ahogy az is kiderül, hogy mennyiféle emberrel találkozhat.

Olyan stílusban tálalja a szerző az eseményeket, ami által az ember inkább érzi egy érdekes kalandregénynek a könyvet, mint egy útleírásnak.

Imádtam a látnivalókról szóló részeket, ahogy azt is, hogy a legtöbb emberrel történt találkozás alkalmával valami újabb érdekes információhoz jutottunk. Mindezt úgy, hogy nem száraz ismertető jellegű volt, hanem inkább olyannak tűnt, mint egy izgalmas élménybeszámoló.

Azt mondhatom, hogy nekem ez a könyv tetszett, bár azért nem vett le teljes mértékben a lábamról.

 

Mi az, ami nem nyerte el a tetszésemet?

Megjelent a történetben az erotika is, amivel nem volt tulajdonképpen semmi baj, de olykor számomra túlságosan részletes volt. Egyes helyeken azt éreztem, hogy elég lett volna csupán sejtetni az eseményeket.

A helyenként túltengő erotika helyett jó lett volna, ha picit többet kapunk a lelki folyamatokból. Nem az oldalakon át folyó ömlengésre gondolok, de jó lett volna jobban belelátni az érzelmekbe.

A vége kissé hirtelennek tűnt, hiányzott az összefoglalás, ami során kiderülhetne miként van értékelve az utazás. Elérte-e azt az utazó, amiért útra kelt?

 

A borító

Nem titok, hogy számomra fontos, hogy egy borító mennyire adja vissza a mögötte rejlő történetet, mennyire képes megragadni a leendő olvasók figyelmét.

Nos. Azt kell mondjam, hogy ugyan a könyv elején látható kagyló (ami jelképe az El Caminonak), és az alatta lévő út egészen találó, ha a tartalmat nézzük, mégis, ha egy könyvesboltban látom, nem valószínű, hogy leemelem a polcról.

 

Összességében azt mondhatom, hogy nekem ez a könyv tetszett, annak ellenére, hogy volt pár részlet, ami miatt nem voltam maradéktalanul oda érte. Örülök, hogy olvashattam, sajnálnám, ha kimarat volna az életemből.

Ahhoz ugyan nem kaptam ihletet, hogy az El Camino útján járjak, de talán egy jó kis kirándulásra szívesen beneveznék.

 

FÜLSZÖVEG: 

 

Vándor Tamás, az ismert utazóblogger ezúttal regényírásra adta a fejét. Művében saját útiélményei keverednek a fantáziával. Fikció és a realitás izgalmas elegye teszi mindenki számára olvashatóvá és lebilincselővé az utazásai során átélt élményeket.
Ez a kötet a Camino de Santiago néven ismert Szent Jakab-zarándokút bejárásáról szól, benne sok-sok hasznos információval, ami jó szolgálatot tehet azoknak, akik tervezik, hogy nekivágnak a Spanyolországot átszelő nyolcszáz kilométeres ösvénynek. Beszámolója teljes értékű útikönyv, miközben hamisítatlan szórakoztató irodalom is egyben.
Az író megosztja velünk a gyaloglása során megismert zarándokok érdekes, sokszor drámai történetét. Az izgalommal és erotikával spékelt regény könnyed hangvétellel fogalmaz meg mélyenszántó gondolatokat, így kiválthatja nemcsak utazók, de a széles nagyközönség érdeklődősét is.

 

Itt lehet a szerzőt megtalállni:

 

Vándor Tamás író

 

 

A könyv innen beszerezhető:

 

A Camino titkai