K. A. Varsson: Kirakós

 

215551136_3970574776311128_9019361827201756662_n.jpg

 

A Marysol Könyviadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni K. A. Varsson: Kirakós című könyvét, amit ezúton is nagyon köszönök.

A Kirakós jellegében a skandináv krimiket idézi, megbolondítva szabadulószobás feladványokkal.

Szuper borító, érdekes fülszöveg, de jó lett volna magáról a történetről valamivel többet tudni azon túl, hogy krimi, amelyben egy sorozatgyilkos szedi áldozatait.

Egy egyedi és izgalmas történetet sejtet a fülszöveg, de ez így nekem kevés volt, mert azért szeretem tudni, vagy legalábbis sejteni nagy körvonalakban, hogy miről is fogok olvasni. 

Vakon vágtam bele az olvasásba, mert azon túl, hogy egy rejtvényekkel megbolondított izgalmas krimi, semmi sem tudtam magáról a sztoriról.

Megannyi kérdés kavargott bennem. Brutális módszerek? Bosszú, vagy véletlenszerű áldozatok? Furcsa nyomok a tetthelyen? Esetleg egy olyan módszer, olyan tetthely, ami alapján szinte lehetetlennek tűnik kitalálni, kinyomozni ki volt a tettes és mik voltak az indítékai?

Izgatottan vártam, hogy milyen történet bontakozik majd ki előttem, és persze a feladványok is nagyon érdekeltek.

A történet hamar magával ragadott, egyszerűen képtelen voltam letenni. Tudnom kellett hogyan alakulnak az események. Magára a gyilkos kilétére viszonylag hamar rájöttem, de azon túl nem sikerült részleteket felfedni. Talán valami halvány sejtésem volt az okról, de meg sem közelítettem az igazságot. Úgyhogy bőven tartogatott meglepetést számomra a könyv.

Be kell valljam, hogy bizony a feladványok, amelyek a szerves részét képezik a cselekménynek, kifogtak rajtam. Volt amelyiknél sikerült egy részére rájönnöm, de nagyrészt fogalmam sem volt hogyan is kellene megfejteni őket.

Ami jó, hogy a feladványok kitalálása nélkül is élvezhető a történet, mert a szereplők szépen levezetik a megoldásokat, valamint a könyv hátuljában lévő függelék is segít.

Három rendőr szemén keresztül ismerjük meg a történetet, egy kicsit belepillantva az ő sorsukba, életükbe is, de időnként a gyilkos szemszögén át is láthatunk.

Na de miről is van szó? Egy gyilkos, aki hosszú ideje vár arra, hogy végrehajtsa bosszúját, aminek az oka egészen szívfacsaró. Az ember nem fogadja el a módszerét, azt, hogy emberek életét veszi el, de mégis valahol sajnálja. Hiszen aki nem volt abban a helyzetben, amelyben a gyilkos, az elképzelni sem tudja milyen lehet lelkileg olyasmit átélni, ami az indoka volt mindennek.

Ha az emberek odafigyelnének egymásra, ha nem bagatellizálnának el dolgokat, akkor sok tragédia megelőzhető lenne.

A cselekmény több helyszínen, több szálon fut, mégis kezdetben olybá tűnt, mintha a szereplők egy helyen lennének, de aztán furcsa volt, hogy folyton mintha elmentek volna egymás mellett. Aztán egy idő után ráeszméltem, hogy itt bizony különböző helyszínekről, országokról van szó. A szálak aztán valahol, valahogyan összefutnak, de mire idáig eljutunk, megannyi apró részletet elhintve vezeti az olvasókat az írónő a végkifejlet felé.

A Kirakós egy különleges történet, amely a feladványok segítségével eléri azt, hogy az olvasó úgy érezze, maga is részese valamilyen szinten a nyomozásnak. Nem csupán említésre kerülnek ezek a feladványok, hanem egy egyedi megoldással szerepelteti az írónő magát a rejtvényt, lehetőséget adva az olvasóknak, hogy maguk próbálkozzanak a megfejtéssel.

Ebben a kötetben nem igazán voltak pörgő akciójelenetek, inkább a fokozatosan feltáruló információkkal jutott előre a cselekmény, én mégsem éreztem azt, hogy leült volna a sztori. Ennek a történetnek ilyennek kellett lennie, egy csendesebb, mégis feszültséggel teli olvasmánynak, amely végig fogva tart, amit egyszerűen nem lehet letenni.

 

FÜLSZÖVEG:

 

A Kirakós nem szokványos krimi. A méltán népszerű skandináv bűnügyi regények műfaját ötvözi az otthon játszható szabadulószoba-könyvek feltörekvő trendjével.

Tökéletesen élvezhető a „hagyományos” módon, az olvasó sorról sorra halad, közben találgat és gondolkozik a történetet illetően, amely végül teljes egészében kibontakozik előtte.

Lehetőség nyílik azonban időről időre a nyomozók bőrébe bújni, mivel a könyvben tíz, egyértelműen jelzett – eltérő betűtípussal szedett – feladvány található, amelyek megoldásához semmi más nem szükséges, mint az olvasó leleményessége. Ezeknél a pontoknál kicsit megáll az idő, és mindenki kedvére kutakodhat a könyvön kívüli világban, később pedig ellenőrizheti, helyes megoldásra jutott-e.

 

A szerzőt itt lehet megtalálni:

 

 K. A. Varsson

 

 

Ahová még érdemes benézni:

 

Marysol Könyvkiadó

 

Marysol Könyvkiadó – krimik

 

Marysol Könyvkiadó - könyvklub

 

 

A könyv beszerezhető a Marysol Könyviadó webáruházából, esetleg a nagyobb könyvesboltokból.