Cornelie C. G. – Bármi megtörténhet

 

covers_570636.jpg

 

Egy ideje már érdekelt a történet, amikor az írónőnek köszönhetően lehetőségem volt olvasni a könyvet, amiért nagyon hálás vagyok.

A Bármi megtörténhet első pillanatra egy szórakoztató romantikus történetnek tűnhet egy kis misztikummal fűszerezve, ám ha jobban megnézzük, akkor jóval több ennél. Hiszen a sorok közé rejtett mondanivalóival el is gondolkodtatja az olvasókat.

 

Milyen mondanivaló rejlik ebben a kötetben?

 

Az ember hajlamos elégedetlenkedni, panaszkodni a legapróbb kellemetlenségek miatt is, bele sem gondolva abba, hogy mennyire jó dolgunk is van. Mennyire szabadon élhetjük az életünket. Ki kell nyitni a szemünket és körülnézni a világban, de úgy, hogy lássunk is, ne csak nézzük. Hogy lássuk vannak olyanok, akik bizony sokkal kevésbé szerencsés helyre születtek.

Mindemellett az ember hajlamos elvenni a természet adta kincseket, mintegy kizsákmányolva azt, mindezt úgy, hogy cserébe semmit sem ad. Csak elvenni, kizsákmányolni, ami nem jó. Ha elveszünk, valamit vissza is kellene adjunk.

 

Nézzük a történetet.

 

Emily eldöntötte, hogy kilép a kapcsolatból, amiben nem boldog. Ám még előtte a férfival, akit otthagy, közösen indulnak egy eseményre, ahonnan már a lány az összekészített bőröndjével már máshová menne haza.

Útközben a kocsijuk balesetet szenved egy földrengés miatt. Ekkor kerül Emily egy különös helyre, ahol megismeri az ottlakókat, a falut, ahol szállást kap, és sokat hall a technikailag igen fejlett Birodalomról, a városról. Megismer egy férfit, Michaelt, akivel romantikus szálak fűzik össze idővel.

A falu és a város (Birodalom) egymás éles ellentéteként jelennek meg a történetben. Míg a természet közelében, vidéken élők viszonylag szabadon élnek, bár mindenkinek megvan a maga feladat, mindenki hasznos tevékenységet végez a közösségért. Addig a Birodalom elég drasztikus módon szabályozza az ott élőket a technikai fejlődés jegyében. Némely dologról borzongató volt olvasni. Csak remélhetem, hogy mi sosem jutunk oda, hogy ehhez hasonló keretek közé szoruljunk.

Volt egy mondattöredék a könyv vége felé, ami nagyon megragadt bennem. Úgy éreztem ez az a pár szó, ez az a gondolat egészen mélyre befészkelte magát.

(…) semmid nincs, ha a szabadságod korlátozzák.

Nagy kincs a szabadság. Milyen élet az, amikor mások döntenek arról hogyan éljük az életünket? Amikor egy csillogó külsővel eltakart ketrecbe zárnak, amiért még lelkesedünk is, mert nem látjuk a valót.

Mind a természet, a vidék csendessége, nyugalma, mind a technika fejlődése fontos, de meg kell találni az egyensúlyt.

Részletesen megismerhetjük a könyvben a falusi életet, a szokásokat, a mindennapokat. Viszont a Birodalomról viszonylag keveset tudunk. Csupán Michael elmondásaiból ismerjük meg valamelyest az ottani életet. Ez pedig számomra kevés volt. Jó lett volna részletesebben bemutatni azt az „oldalt” is, azt, hogy ott milyen az élet. Emiatt némi hiányérzetem támadt a történettel kapcsolatban.

Végig egy kellemes ritmusban folytak az események, aztán a végén azt éreztem, hogy túlságosan is felgyorsult a cselekmény. Kissé kapkodónak, hirtelennek éreztem.

A történet egy olyan fordulattal zárul, amire lehet mondani, hogy váratlan. Bár nekem nem annyira, mert valami ilyesmire számítottam

 

A szereplők

 

Alapjában véve azt mondhatom, hogy rendben volt minden karakter. Olykor kissé furcsának tűntek (azt meg nem tudnám mondani miért, egyszerűen így éreztem), de egyébként nem volt gond velük.

Szeretnék kitérni kicsit részletesebben Emilyre, és Michaelre, főként Michaelre.

Emily egy kedvelhető karakter volt számomra. Belekerült egy váratlan helyzetbe, egy számára ismeretlen világban kellett helytállnia, alkalmazkodnia, hiszen fogalma sem volt, hogy vajon viszontlátja-e még a szeretteit, azt a várost, ahol élt.

Eleinte talán úgy tűnhetett, hogy nem tesz semmit, hogy egyhelyben toporog, de talán csak igyekezett felmérni a környezetét, igyekezett kitalálni mit tegyen, hogyan alkalmazkodjon.

Be kell vallanom, hogy Michael nem volt számomra szimpatikus. Játszotta a macsót, a szállok egyik virágról a másikra, a röptében is a legyet pasit, de közben meg nem bírta volna ki, ha Emily mással bonyolódik kapcsolatba. Később hiába változott (ez is túl hirtelennek tűnt), de még ekkor sem sikerült igazán megkedvelnem. Hogy miért? Talán a váratlan változás miatt. Mintha egyszerre csak bumm, már másképp áll a lányhoz. Maradt bennem valami megmagyarázhatatlan félgondolat, ami azt súgta, hogy nem egészen őszinték az érzelmei ennek a pasasnak.

 

Összességében

 

Egy igen érdekes, elgondolkodtató történetet olvashattam a Bármi megtörténhet című könyvvel. Mindamellett, hogy egy szórakoztató romantikus sztorit tár az olvasók elé, magvas gondolatokat rejtenek a sorai, amivel az írónő igyekszik lényeges dolgokra felhívni az olvasók figyelmét.

Azon negatív mellékzöngéken túl, amiket fentebb már említettem, én szerettem ezt a történetet. Nem a szórakoztató jellege, hanem inkább az elgondolkodtató oldala volt az, ami megragadott.

 

FÜLSZÖVEG:

 

Egy talpraesett, fiatal nő, egy fájdalmas csalódás és a megcsillanó remény egy új kezdetre.

 

Emily Joyce Montel San Francisco egy kellemes negyedében él szabadelvű festő barátjával. Az irigylésre méltó, fényűző élete csupán a látszat, jó ideje szabadulni akar a kilátástalan, érzelmileg kiüresedett kapcsolatból. Utolsónak szánt közös programjuk azonban balul sül el, a Golden Gate hídon átkelve autójuk balesetet szenved, és a vízbe zuhan.

 

Millie egy különös faluban ébred, egyedül. Az ott élők kedvesen fogadják, de a történtekre ők sem tudnak magyarázattal szolgálni. Ahogy a maradni kényszerülő lány megismeri a közösség múltját, mindennapjait, egy sor kérdés merül fel benne.

 

Hová tart a világ? Melyek az igazán fontos, mindenáron megőrizendő értékek? És főként mit tegyen, ha soha nem térhet vissza a korábbi életébe?

 

Vajon teljesül a vágya? Megtalálja a szerelmet egy olyan társ oldalán, aki igazán figyel rá, és nem bonyolódik lépten-nyomon más kapcsolatokba?

 

Cornelie C. G. ezúttal egy olyan világba vezeti az olvasóit, ahol minden megtörténhet, és meg is történik. Még az akadályokkal dacoló szerelem is.

 

 

Itt lehet megtalálni az írónőt:

 

Czank Nelli – Cornelie C. G. szerzői oldala

Cornelie világa

 

 

Itt lehet beszerezni a könyvet:

 

NewLine Kiadó

Mogul Kiadó

Álomgyár

Book24

Libri

Bookline