Buótyik Dorina: Az egyiptomi királynő rejtélye

 

195293492_2945114529037521_2197989294984896250_n.png

 

Mindig hatalmas megtiszteltetés, amikor megjelenés előtt olvashatok el egy könyvet. Hálás vagyok Buótyik Dorinának a lehetőségért, hogy Az egyiptomi királynő rejtélye című regényét még azelőtt megismerhettem, hogy az olvasóközönség elé kerül.

Be kell valljam, hogy Az egyiptomi királynő rejtélye még jobban tetszett, mint a korábbi kötet. Tele volt kalanddal, misztikummal és váratlan fordulatokkal. Igazán izgalmasra sikeredett. Nem lehetett unatkozni egy percre sem. No és persze imádtam, hogy kiszámíthatatlan volt a cselekmény, pörögtek az események, sosem tudtam mi jön.

Arról nem is beszélve, hogy a III. Amenemhat rejtélyében kedvencemmé vált titokzatos kék macska is ismét megjelent, és ha lehet még nagyobb misztikusság lengte körbe. Látszólag egy egyszerű kis kedvenc, aki váratlanul bukkan fel, de én meg mindig azt érzem, hogy jelentős szerepe van, csak fogalmam sincs mi.

Újabb utazás a múltba, csak az előző kötethez képest más formában. Érdekesen oldotta meg ezt a fordulatot az írónő, ezzel is megkeverve az események szálait, amelyek egyébként is igen szerte-ágazóak voltak.

Sok apró mozzanatból épült fel a történet. Oda kell figyelni a részletekre, hogy le ne maradjon az ember valami lényeges információról.

Érezhető volt ebben a részben, hogy könnyedebben szövögette az eseményeket az írónő. Eltűnt az előző kötetre még jellemző kicsit nehézkesebb, feszültebb írásmód.

Többet kapunk régészetből, aprólékosabban, részletesebben van jelen, mint a III. Amenemhat rejtélyében. A végén pedig arra is magyarázatot ad a könyv, hogy mit is jelent az a lelettöredék, a sztélé, ami központi szerepet játszott. Ez pedig kimondottan tetszett, mert így nem kellett külön utána nézni miről is van szó.

Ami számomra furcsa volt, és nem bírtam megbékélni vele, vagyis inkább nem bírtam hová tenni, az a múltbeli események esetében az uralkodónő beszéde. Valahogy idegenül csengett. Érzéseim szerint nem volt ilyen szóhasználat akkoriban.

Kedvelem az Egyiptomban játszódó történeteket, és tetszik a Buótyik Dorina által megjelenített világ is, így örömmel merültem el ismét az írónő által megmutatott környezetben.

 

FÜLSZÖVEG:

 

Egy ókori fáraónő szerelme. Egy nemzetközi műkincsrablás napjainkban.

 

Mi köti össze őket?

 

Gracie Simpson már megint olyasmibe keveredik, amibe nem kellett volna. A British Museum fiatal egyiptológusa nászútra utazik Kairóba, de egy CIA ügynökbe botlik.

 

Bradley Larkin egy titokzatos, nemzetközi műkincstolvajt keres, akiről csak annyit tudnak, hogy a fedőneve Habibi. Amikor ellopnak öt melldíszt az Egyiptomi Múzeum vitrinjéből, Bradley biztos benne, hogy Habibi keze van a dologban. De a biztonsági felvételek alapján Gracie-t azonosítják bűnösként.

 

Gracie apja, Adam Simpson, a neves régész éppen ásatást vezet Dahsúrban, és egy izgalmas sztélétöredékre bukkan a sivatag mélyén. Megkéri Gracie-t, segítsen neki. Talán össze lehet rakni a sztélét, és megtudnak valami újdonságot arról az időszakról amikor az ugariti nép békés módon ugyan, de megszállta az Egyiptomi Királyságot.

Gracie örömmel vesz részt a keresésben. Azonban amikor megérinti a sztélédarabot, látomása támad. Az ókori Egyiptomban találja magát, ahol Szobeknoferuré fáraónő életének egyes napjait kíséri figyelemmel.

 

Vajon ez képzelet vagy valóság?

 

Miért tört szét a sztélé?

 

Gracie és férje, a higgadt Louis a rejtély nyomába ered. Ám nemcsak a fáraónő életébe bonyolódnak bele, hanem a Habibi ellen folyó nyomozásba. Vajon kinek áll érdekében, hogy a lányt börtönbe juttassa?

 

Netán valóban a lány van a múzeumi felvételeken?

 

Gracie Simpson újabb kalandjaiban részt vesznek a sorozat korábbi kötetének kedvelt hősei: az újságíró David, az Egyiptomi Múzeum igazgatója, Ahmed, valamint Wallid nyomozó, és persze a stáb nem lehet teljes Oscar, a kék macska nélkül!

 

Várható megjelenés: 2021. július 28.

 

A könyv előrendelhető a NewLine Kiadó webáruházából.

 

Itt lehet megtalálni az írónőt:

Buótyik Dorina írói oldala

 

Ahová még érdemes benézni:

"NewLine Kiadó" olvasói  csoportja

 

 

Megjegyzés:

A kép forrása: Grapholic of Ashley Redwood/NewLine Kiadó/Buótyik Dorina