B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan

Egy lenyűgöző történelmi romantikus olvasmány a szerelem, a szeretet erejéről.

 

Az Álomgyár Kiadó gondozásában jelent meg 2017-ben B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan című könyve, ami az első pillanatban, amikor hallottam róla, felkeltette az érdeklődésem.

Na de hogyan is találkoztam ezzel a könyvvel? Nos, a Magyar Szerzők Könyvei Magazin egyik szerkesztője írt értékelést a Hervadhatatlanról, így figyeltem fel rá. A bejegyzést olvasva fogalmazódott meg bennem, hogy mindenképpen elolvasom ezt a történetet.

  

B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan

90057140_2680294062005879_5580846471101546496_o.jpg

 

A könyv adatai

 

Kiadó: Álomgyár

Kiadás helye: Budapest

Kiadás éve: 2017

Oldalszám: 472

Kötés: Puhatáblás

ISBN: 9786155763069

 

 TARTALOM:

 

1860 nyarának végén a vidéki kastélyukba száműzött fiatal Szalgháry nővérek élete gyökeresen megváltozik, amikor édesanyjuk Pest-Budára rendeli őket, a Minna-szalonként működő családi villába. Gizella, a fiatalabb lány a székesfővárosba érkezésük első órájában beleütközik Fejérváry Árminba, akiről akkor még nem sejti, hogy sorsuk már a múltban összekapcsolódott.

A kíváncsi Ella a szülői házban egyre több rejtélyre bukkan. Vajon a szülei haza- vagy felségárulók? Feslett asszony-e az anyjuk és miért zárkózik el gyermekeitől? Miért éltek eddig a szüleiktől távol? Miféle bizarr tények húzódnak az apjuk nyájassága mögött?

Míg Ella azon munkálkodik, hogy kérdéseire válaszokat kapjon, kétségbeesetten beleszeret Fejérváryba, a fararcú grófba, akinek nyomós oka van ellenállni a lánynak. Közben az idősebbik Szalgháry lány a szerelme, a híres bükki betyár, Vidróczki Márton után bánkódik. Nővére boldogságáért Ella vakmerő tettekre képes.

B. Czakó Andrea, első könyves szerző romantikával itatja át a magyar történelem „passzív ellenállás” időszakát. Regényében ismert történelmi személyeket vonultat fel és rávilágít a politika nagyasztalának láthatatlan erőire, a kor kémhálózataira, miközben a két fiatal sorsának és szerelmének alakulása fogva tartja az olvasót. Vajon a szeretet képes felülírni a gyarló tetteket?

 

 

A BORÍTÓRÓL:

 

Azt hiszem már az első pillanatban imádtam a borítót. Amikor ránéztem, akkor a következő jelzők jutottak eszembe: finom, szolid, közben titokzatos is. A külső és a belső szerintem hihetetlen módon összepasszolnak, remekül kifejezi a történet hangulatát a borító.

 

GONDOLATAIM A KÖNYVRŐL:

 

Mindig a történelmi romantikus olvasmányok voltak a kedvenceim. Amikor ráadásként kalandok, izgalmas háttér is kapcsolódik a sztorihoz, amikor valami plusszal megfűszerezi a szerző a cselekményt, és még a stílus is kiváló, na akkor lesz végem, akkor leszek oda teljesen.

B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan című könyve pont az a fajta olvasmány, amit olyan nagyon szeretek. Megvan benne minden, ami számomra kiemeli a többi hasonló közül: csodás borító, remek stílusban íródott, történelmi romantikus, kaland, izgalmak, történelmi háttér, ami valóságosabbá teszi az eseményeket.

Vannak olyan könyvek, amelyeket úgy sikerül megírnia a szerzőnek, hogy attól elakad az olvasó szava, és szinte képtelen megfogalmazni a gondolait. Idő kell, hogy rendezze a lelkében kavargó érzelmeket. A Hervadhatatlan pontosan ilyen.

 

Több szálon futó, történelmi háttérbe ültetett, lenyűgöző romantikus regény, ami hol melengette a szívem, annyira gyönyörű volt az érzelmek kifejezése, hol fájdalmasan rezdült a lelkem, amikor a szenvedésekről olvastam.

Igaz érzelmekről szól ez a történet, arról, hogy mi mindent meg nem tesz az ember a szeretteiért, a hazájáért.

Ismert történelmi személyek megjelenítésével mutatja be az írónő a „passzív ellenállás” időszakát, az akkori mozgolódásokat. Ezzel adva egy nagyszerű hátteret a fiatalok, Ella és Ármin fokozatosan kialakuló őszinte és múlhatatlan szerelmének.

Szinte egész végig az „A Vidrócki híres nyája” című dal járt a fejemben olvasás közben onnantól, amikor először megjelent a betyár a regényben. Azt hiszem ez a nóta sem lesz már olyan, mint régen, erről is a Hervadhatatlan fut majd eszembe, ahogy a rózsáról, a Minna szalonról és még sok minden másról.

Bekúszott ez a történet a szívembe, a lelkembe és örökre tanyát vert ott. Szerencsésnek érzem magam, hogy olvastam ezt a regényt, és borzasztóan örülök, hogy az írónő másik könyve, a Pitypangtánc is ott várakozik a polcomon. Amint egy kicsit megnyugszik a lelkem, amint egy kicsit lecsillapodnak az érzelmeim, belekezdek abba is.

Az idei év egyik meghatározó olvasmánya számomra a Hervadhatatlan, ami mély nyomot hagyott bennem. Mindenkinek csak azt tudom mondani, hogy vágjon bele, olvassa, nem fogja megbánni!

 

IDÉZETEK:

 

Az a férfi, akit kitüntet szerelmével a nő, legyen képes arra, hogy csodálja őt. Ne nézze le, ne tartsa kevésnek, hanem ismerje el benne a női egyediségek különlegességét. Igen, uraim, elérkezett az idő, hogy képesek legyenk csodálni női mivoltunkat! De nem alantas módon, hanem egyenlő félként elismerve az élet bármely területén!

 

Szerintem a nőknek épp úgy jár a szabadság, mint a férfiaknak. A tudás felszabadít, ami magasabb minőségű élettel ajándékoz meg. Attól, hogy mi nők tanulni vágyunk, még éppen annyira törekszünk a család összetartására és a gyerekeink világra hozatalára.

 

Az, aki addig vagyol, míg él egy szeretted, az a lényed a szeretted halálával együtt meghol. Ez így van rendjén. Az emlék marad, amit gondozol…

 

– Akik itt nyugszanak, a rokonaink. Ők valódi hősök. Ella gyengédséggel telten nézett a férjére. Mindannyian hősök: a kitartó szeretet harcosai – a hervadhatatlan szereteté.

 

Itt lehet megtaláni az írónőt:

 

B. Czakó Andrea

 

Itt lehet beszerezni a könyvet:

Álomgyár Kiadó

Libri

Líra ( csak e-könyv!)

Bookline

Westend Könyvesbolt