Stian Skald: Az elveszett aranyváros keresése

Olyan világ tárul elénk eme történetben, amelyet a mesékből és mítoszokból ismert teremtmények laknak.

 

Stian Skaldnak köszönhetően volt lehetőségem elolvasni Az elveszett aranyváros keresése című könyvet, amiért nagyon hálás vagyok.

A szerzőnek ez az első regénye, ami az Underground Kiadó és Terjesztő Kft. támogatásával jelent meg 2018-ban.

 

Stian Skald: Az elveszett aranyváros keresése

img_20200224_085746.jpg

 

Tartalom:

 

Üdvözöllek, messzi égtáj hírnöke!

 A világ, melynek kapuját most kitárom előtted más, mint amiben eddig éltél. Olyan teremtmények lakják e földet, amelyeket a legtöbben csak a mesék és babonák világából ismernek. Itt viszont eme történetek is valóságosak, a bennük lévő mágia pedig nem csupán szemfényvesztés, hanem a tudományok és művészetek legmagasabbika. Forrása a körülöttünk örvénylő arkán, mely egykor e földrész hegyeit és tájait megformálta. Lépj hát be e csodákkal teli világba és fedezd fel annak legrejtettebb zugait is!

De figyelmeztetlek! Aki egyszer a vándorok útjára lép és megízleli az igazi szabadságot, akár örökké a rabjává válhat ennek az életnek. Vezessen térkép vagy a vakszerencse, többé nem lesz maradásod. Bármerre is indulj, kalandok várnak rád és olykor a veszély is útitársként szegődik majd hozzád. Dönts hát szándékod szerint, s ha végül nem fordulsz vissza, úgy üdvözöllek Avalantiában!

 

A borítóról:

 

Mielőtt a könyvről beszélnék, úgy érzem pár szót kell szóljak a borítóról.

Be kell vallanom, hogy habár úgy gondolom gyönyörű a kivitelezés, és hangulatában visszaadja a történet stílusát, mégis valahogy kissé furcsa nekem a borító. Első pillantásra a régi középiskolai történelem tankönyvem borítójára emlékeztetett.

Miután elkezdtem olvasni, időnként ránéztem a könyv elejére, mert rájöttem kiket is rejt a borító, így kicsit más színben láttam, de nem tudtam megbékélni vele akkor sem, miután a történet végére értem.

 A borítóval szembeni minden ellenérzésem dacára a könyvben rejlő sztori tulajdonképpen tetszett.

  

Véleményem:

4,5/5

Egy nosztalgikus hangulatú, szórakoztató kaland részese lehettem Az elveszett aranyváros keresése című könyv olvasása során.

Ez a kisregény Mulmirian, az aranyváros kereséséről szól, amelyben keverednek a kaland és a fantasy elemei.

Úgy indul a történet, hogy egy fogadóban Maugis, a fiatal mágus – aki a tulajdonképpen az események középpontjában áll –, három harcos miatt bajba keveredik, akik végül a segítségére sietnek, majd ráveszik a mágust, hogy kísérje el őket északra, Murmilian, az elveszett aranyváros felé.

A kis csapat veszedelmes tájakon vándorol, útjuk során felületesen ugyan, de megismerhetjük Avalantiát és a körülötte lévő területeket, valamint hőseink megannyi fantasztikus szerzettel találkoznak. Emberfarkas-törzzsel (Holdüvöltők – rigmulok), törpökkel, gyógyító erejű monocéroszokkal (egyszarvúak), rókaemberekkel (gnollok).

A könyvben előforduló lények közül a legérdekesebbnek a rigmulokat és az ő legendájukat találtam.

A történet második felében fény derül ugyan a vándorok kilétére és szándékaikra, mégis azt éreztem maradt olyan mozzanat, ami rejtve maradt.

Habár nem mutat újat ez a regény, mert egyszerűnek és sokszor kiszámíthatónak éreztem a cselekményt, de mindenképpen kellemes kikapcsolódás volt számomra. Mire elfogytak a lapok, egészen megkedveltem a szereplőket, a történetet.

Semmiféle jelzés nincs arra vonatkozóan, hogy sorozat lenne, de úgy ér véget a könyv, hogy lezáratlannak tűnik, úgy érzem folytatást kíván.

Reménykedem benne, hogy folytatja még hőseink kalandjainak elbeszélését a kedves szerző. Persze ha mégsem, akkor is azt gondolom, érdemes lesz odafigyelni Stian Skaldra és könyveire a jövőben.

 

ÉRDEKESSÉGEK ÉS IDÉZETEK:

 

 A regény elején található költemény, ami magáról az aranyvárosról szól

 img_20200224_142623.jpg

Egy legenda úgy tartja, hogy az idegen égtáj lakói egyszer, régen összegyűltek a Próbatételek Mezején és egy város alapításáról döntöttek. Tizenegy falu fogott össze, hogy közösen vigyék véghez a nagy tettét.

Azután egy napon bölcsek érkeztek a messzi nyugatról, és azt jósolták az építőknek, hogy ha a város alapköveit aranyból rakják le, akkor a baj messzire elkerüli majd annak lakóit. Az emberek megfogadták a tanácsot, s minden falu egy aranytéglát készíttetett, mire saját nevét vésette fel. Ezek lettek Mulmirian alapkövei, amelyekre később hatalmas falak és magas tornyok épültek. A város egyre gyarapodott, és hosszú századokig béke honolt falai között. 

 

Mágikus térkép

 

img_20200224_134230.jpg

 A térkép délen sűrű hegyláncolatot felette réteket, erdőket és patakokat mutatott, ám egyetlen felirat sem jelezte azok neveit. A fiatal mágiahordozó összevonta szemöldökét, majd lassan elhúzta tenyerét a lap fölött. Hirtelen felszisszent. Furcsa bizsergés járta át ujjait. Megismételte a mozdulatot és már biztos volt megérzésében: a térképben mágikus erő lakozott.

 

 Fortélyos Maugis

 

img_20200224_191111.jpg

Maugis, akit szándéka ellenére sokan a „fortélyos” jelzővel emlegettek, a Fakó Torony növendékeként kelt útra. Peregrinusi megbízatása a távoli Silendor városába szólt, ahol a Rend jókívánságait kellett átadnia a nemrég tanácsosnak kinevezett Korumgan mesternek némi gratuláció és egy pecsétes levél formájában. A famulus bár nem érezte túl magasztosnak a feladatot, mégis örült, hogy kicsit hátrahagyhatja a Torony falait és egy rövid időre a maga ura lehet.

A varázsló szemei helyén izzó, napkorongokhoz hasonló fénygömbök jelentek meg. A tűzben égő szempár szinte szikrákat hányt az őt figyelőre.

  

Erronori Farun

 

img_20200224_191204.jpg

…fekete szempár… Vállig érő, hollófekete haja, fiatalos arca, keskeny álla és magas homloka egyaránt nyugati származásról árulkodott.

 …úgy látszik, sehol, még a világ peremén túl sem bújhatok el az elől, aki vagyok:…

 

  

A rigmulok

 

img_20200224_191046.jpg

Magukat csak a Farkasszellem gyermekeinek nevezik. Ám egy másik történet szerint egy Rigmul nevű férfitől származnak, akit még kölyök korábban, az erdő szélén sorsára hagytak. A nem kívánt gyermeket vadállatok fogadták maguk közé és nevelték fel.

- Sok évet töltött így a vadonban és mikor rátaláltak, már nem az volt, aminek született. Ezután valamelyik közeli tanyára került, ahol egy pásztor maga mellé vette és megpróbált embert faragni a fiúból, noha benne addigra kevés dolog maradt, ami még emberinek volt nevezhető.

 Rendkívüli érzékkel ejtette el zsákmányait és kivételes képességeit az emberek is elismerték. Sőt! Tanultak tőle, Rigmul pedig lassan a közösség megbecsült tagjává vált.

Egy nap azonban, amikor társaival vadászatból tértek haza, a tanyát feldúlva találták.

 Mikor Rigmul a halottak között meglátta nevelő atyját, iszonyú haragra gerjedt. Szívében ismét felébredt a bestia, mely bosszúra szomjazott. Csapatával követte a támadók nyomait és mikor rájuk leltek, egytől egyig mindet megölték. Ám még ez sem csillapította vérszomját, így társaival újabb törzsek nyomába eredt. Ragadozók módjára hajtották fel prédáikat, valósággal vadászni kezdtek a hegyi emberekre.

 Végül már maguk sem voltak jobbak azoknál, akiknek egyszer a nyomukba szegődtek. Valami végleg megváltozott bennük: nem voltak többé emberek és nem tudtak tovább békében élni, ezért saját fajtájuk kitagadta őket. Ekkor Rigmul vezetésével újra a hegyekbe vonultak, messze mindentől, amit emberkéz alkotott. Ma is itt élnek, arra várva, hogy eljöjjön az ő idejük. A nap, mikor visszatérhetnek.

 Bár sokban hasonlítanak ránk, emberekre, de mikor megérzik a vér szagát, valódi fenevadakká változnak. Olyankor nem ismernek sem félelmet, sem kegyelmet és inkább odavesznek, minthogy meghátráljanak a harc elől. Az ő létük az örökös háború.

 - Ha egyszer szagot fognak, azonnal ugranak. Azt pedig kimondottan gyűlölik, ha vadász helyett prédának nézik őket.

 

 Aki a szerzőtől rendeli meg a könyvet, ilyen klassz könyvjelzőt kaphat:

 

img_20200224_085608.jpg

img_20200224_085619.jpg

 

 

 

Stian Skald írói oldalán található meg a szerző

 

 

 

 

Itt is beszerezhető a könyv:

 

Libri

 Bookline

 Régikönyvek

 Könyvmarket

 Rocky