Könyvespolcom rejtekében 2. - Hegedüs Géza: Az olvasás gyönyörűsége

 

20210330_214853.jpg

 

Beszélgetések könyvekről, irodalomról, költészetről.

 

A Könyvespolcom rejtekében rovat 2. részében Hegedüs Géza: Az olvasás gyönyörűsége című könyvről mesélek.

Amikor találkoztam ezzel a kötettel, a címét olvasva arra gondoltam, hogy ezt nem hagyhatom ki. Melyik vérbeli könyvmoly figyelmét ne keltené fel ez a cím? 

Már nem emlékszem, hogy pontosan mikor került hozzám, de annyi bizonyos, hogy jó pár éve a polcomon pihen.

Ebben a rövid kötetben három, egymástól teljesen eltérő természetű ember beszélget könyvekről, az olvasásról, olvasási szokásokról. A beszélgetés résztvevői megosztják egymással személyes tapasztalataikat, gondolataikat.

Rövidsége ellenére nem lehet csak úgy végigszaladni rajta, mert vannak benne olyan gondolatok, olyan témák, amelyeknél az ember megáll és egy kicsit hosszabban elgondolkodik.

Miről is olvashatunk ebben a könyvben?

  • a klasszikus-modern, stílus-stílusirányzat fogalmak tisztázása,
  • szerzők, művek, amelyekre érdemes odafigyelni,
  • szóba kerül, hogy egy adott olvasmány kinek mennyire érthető,
  • a silány és értékes művek témakörét járja körbe. 

Habár megjennek ajánlások is a kötetben olyan művekről, amelyeket érdemes olvasni, mégsem ezen van a hangsúly, hanem inkább az alapvető fogalmak tisztázásán.

Szeretnék kiragadni egy gondolatot, amellyel teljes mértékben egyet tudok érteni:

Én nemcsak az asztalnál, hanem az irodalomban is a vegyes koszt híve vagyok. Az egyoldalú táplálkozás mindig valami zavart okoz a testben: az egyoldalú olvasás a lélekben, ha jobban tetszik: a tudatban okoz végül is zavart.

Nem mai darab, és nem értek egyet minden gondolatával, nem mondhatom, hogy teljes mértékben elnyerte a tetszésemet, ám mindenképpen érdekes olvasmánynak tartom.

FÜLSZÖVEG:

Ezeket a beszélgetéseket a rádió ihlette. A szerzőnek immár jó négy évtizede a rádió az egyik legfontosabb kifejezési formája. A rádióbeli dráma – a hangjáték – ugyanúgy saját műfajom, mint a csevegő hangú ismeretterjesztés, amelyet színész barátaim olvasnak fel, mikrofon előtt az érdeklődő hallgatóknak. Nos, évekkel ezelőtt Rádiónk szerkesztőségében feltették nekem a kérdést, hogy miképpen is képzelném el, ha a legszélesebb közönség számára az olvasás gyönyörűségéről kellene beszélnem. A kérdésre még csak gondolkodnom sem kellett: mintha magam is évek óta ezt terveztem volna. Hiszen ifjúkorom hajnali éveitől kezdve szenvedélyes olvasó vagyok; ugyanúgy nem tudom elképzelni napjaimat könyv nélkül, mint étel-ital nélkül.

 

 Az alábbi helyeken beszerezhető a könyv:

 

Líra

Libri

Bookline

Antikvárium.hu

Könyvbarlang antikvárium

Régikönyvek.hu